INHOUD DE PAAP VAN GRAMSCHAP
HOME CUBRA

 

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K
L
M
N

O

P
R
S
T

U

V

W

 

Ronald Peeters

Voorwoord bij de eerste editie (1992)

Kan men in Tilburg met een heuse Faculteit der Letteren aan de Katholieke Universiteit Brabant, een literair café, een jaarlijkse Nacht van het Boek, en een letterkundig tijdschrift spreken van een stad met een literair klimaat ? Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Literatuur in de ruimste zin van het woord is nauwelijks definieerbaar. Wat is literatuur en wanneer is iets literatuur ? Onmiskenbaar heeft Tilburg een literair potentieel, zowel uit het verleden als nog heden ten dage. Op het eerste gezicht zou men denken dat Tilburg op dit gebied weinig te bieden heeft. Integendeel, Tilburg had en heeft talloze schrijvers die over even zovele diverse onderwerpen hun pennenvruchten aan het papier toevertrouwden, of dat nu een Marialegende, een reisverhaal, gedicht of pedagogisch naslagwerk is. 
Tilburg en Tilburgers hebben vele boeken voortgebracht. Een overzicht is niet bekend. De eerste proeve van een Tilburgse bibliografie werd in 1955 gepubliceerd door de toenmalige gemeentearchivaris drs. H.J.A.M. Schurink in het boek "Van heidorp tot industriestad", een bundel met artikelen over de geschiedenis van Tilburg. Daar is het helaas tot nu toe bij gebleven. De reeks "Brabantse bibliografie" en het tijdschrift "Tilburg" publiceren weliswaar regelmatig titels van nieuw verschenen boeken en artikelen, maar een cumulatieve bibliografie moeten wij nog steeds ontberen. Toch zou zo'n Tilburgse bibliografie thans een kloek boekwerk kunnen zijn, zoveel is er al over deze stad geschreven.Al jaren verzamel ik bibliografische gegevens over Tilburg. Ik wil nu eenmaal weten wat er over onze stad geschreven is. En zo nu en dan ben ik verder gegaan. Ik kreeg ook belangstelling voor wat Tilburgers hebben geschreven, en voor alles wat met boeken te maken heeft. Zo ontstond een 'literair' of 'schrijvend' Tilburg dat ik in beeld wilde brengen. Geen systematische bibliografie, maar een reis langs vele schrijvers, bibliotheken, uitgevers, drukkers, boekhandelaren, oude en nieuwe boeken, bibliofiele uitgaven, standaardwerken, mooie poëzie en literaire curiosa. Niet alle 'Tilburgse' schrijvers zijn opgenomen. Met name ontbreken de wetenschappelijke auteurs, en zij die alleen maar artikelen hebben geschreven. Een keuze moest gemaakt worden. Er is gestreefd naar een zekere verscheidenheid in oeuvre. 

Dit boek "De Paap van Gramschap. Vier eeuwen schrijven en drukken in Tilburg" werd op 26 maart 1992 gepresenteerd bij de opening van het nieuwe gebouw van de Openbare Bibliotheek Tilburg in het tweede stadskantoor op het Koningsplein; tegelijkertijd werd de gelijknamige tentoonstelling geopend. 

Aan de samenstelling van het boek hebben vele mensen hun bijdragen geleverd. Ik wil ze daarvoor van harte danken. Het zijn: Ton Gunsing directeur van Boekhandel Gianotten, medewerkers van Drukkerij Gianotten Bart Gladdines en Dré Stevens, directie en medewerkers van de Openbare Bibliotheek Tilburg Henk Ewoldt, Alice Grob, Adriaan Claessen en Kees van Poppel, Neerlandicus Wil Sterenborg, drs. Henk van Doremalen, fotografen Frans van Ameijde en Jan Lampe,, en 'meelezers' drs. Kees Kolen, Ed Schilders en Jace van de Ven. Veel dank ook aan de waardevolle gegevens die ik mocht ontvangen van: Jan Beenen, J.A.M. Berssenbrugge (Scheveningen), mr. Carel Bressers, Toon Buitinck van De Vrije Boekhandel, Dominique Donders van de Stichting Familiearchief Donders, Joep Eijkens, drs. Huub Franssen, drs. Wim Gianotten, Ed de Grood, Harrie van Gils, mevr. E.A. van den Heuvel-Strasser van het Gemeentearchief Haarlem, Jan Horsten, wijlen Kees van Kalmthout, Gerrit Kobes van het Gemeentearchief Tilburg, Frans de Kock (Berkel-Enschot), Jasper Mikkers, dr. Henk Moller Pillot, Anton en Truusje van Oirschot (Haaren), fr. Caesario Peters, archivaris van de Fraters van Tilburg, Cees van Raak, Hans Renders (Amsterdam), p. dr. P. Schreurs M.S.C. van de Missionarissen van het H. Hart, Paul Spapens, Wim van Til van de Stichting Opwenteling (Eindhoven), mevr. Pauline van der Valk-van den Bogaert, Cees Vanwesenbeeck van het Gemeentearchief Bergen op Zoom, Jaap Veen, Arnaud van der Ven, Frans Verbunt, mr. Emile van der Wilk (Bilthoven), Theo Wilton van Reede, en Ton van Zeeland van het tijdschrift SIC. Tot slot dank ik mijn vrouw Mitzi voor het enthousiast ondersteunen van mijn bibliofiele escapades, en mijn zoon Jeroen voor het beschikbaar stellen van 'onze' PC.


Naar het begin van de pagina Inhoud De paap van gramschap CuBra Home