INHOUD AANVULLINGEN
INHOUD W T T
CUBRA HOME

 

Het Woordenboek van de Tilburgse Taal wordt mede mogelijk gemaakt door

AANVULLING 8 oktober 2018

 

BEWIJSPLAATSEN UIT:

F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.

Lijst samengesteld door Ed Schilders.

 

 

ammel

allemaal

- Ammel interessante dinger over vanalles n ng w. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

aonzien veur

aanzien voor

- de buuvrouw, mevrouw van Gompel, die is tch vort z wd wg dsse onze lieven Heer vur 'nen doedelzak nzie. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

appel

hoofd

- Dan sldde z iemand tege zenen appel aon.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- dus vur dttie der reg in ha pr ik em goed hard teege zenen appel aon.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

bakkes

bakkes, mond

- Die zeergeleerde meense aaltij meej der groot bakkes. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

bekwaom

bekwaam; hier met niemer;  een eufemisme voor dronken, bezopen

Alleen mistetd zk niemer bekwaom om nr et twidde keffeej te gaon. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

Bels

Belgi

- D koop ik in bij 'n aaw maot van mn t Bels.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

Blse

Belgisch

- ds speciaole Blse import  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

bemoeie, der teegenaon

bemoeien, met

- n netuurlek kwaam Tieske van Grven zenge der teegenaon bemoeie.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

beschaandeliseerd

beschadigd

- n toen kwaam er ene vrachtwaoge langs n daor viel toen dieje kompjoeter aaf. n himmel nie beschaandeliseerd of niks. Zoodoende staotie naa hier.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

btemppe

de laan uitsturen; naar buiten werken; hardhandig verwijderen

- Ik ha geheurd dsse den burgemister btegempt hbbe. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)- kkes laoter zie ik hum dur en van die kermesklaante btegempt wrre omdttie gin krtje ha. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

bevobbeld

bijvoorbeeld

- Zo is er bevobbeld gin auto-afdeling n ginne pin-up in't midde.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

bijtikke

bijtikken, klappen uitdelen

- n as ze dan soms ene grote smoel hadde, dan deeje wij ze bijtikke.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- D hoeft toch nie hil Tilburg te weete, d ik aachter de trllies hb gezeete, omd ik er ene bijgetikt hb? (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

blaoike

blaadje, tijdschriftje

- Ik wrrek inmiddels al wir verkkes lang vur dees blaoike. De T, wittenie? (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

bddie bilding

bodybuilding

- Ik zal em es laote zien dttie ginne grote smoel teege mn moet hbbe, ik gao op bddie bilding n dan zakkem es krge.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

bos hout vur de deur

borsten

- 'N redelik figuurke meej ene goeien bos hout vur de deur, allenig dere kp was nie alles.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

bout (voorvoegsel)

bout (wsch. uitwerpsel); hier als voorvoegsel: van de slechtste kwaliteit

- ik hou nie van boutmuziek; ge moet mn gin boutkerwaaikes laote doen. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Bah bah, wnnen boutzooi. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Ik vn dus dt mar es aafgelope moet zn meej die boutdinger ammel. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

bout (zelfstandig naamwoord)

bout (drol); zelfstandig naamwoord; iets waardeloos

- Nou, d was wir ene groten bout.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- 'T is tch ammel ene groten bout.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

boutjan

voor niets, gratis (uitdrukking)

n daor zit ik dan himmel vur nen boutjan te zwiere, zwaaie n knoeperhard dur 't luchtrm te draaie. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

braoj

achterwerk

- n eigelek hasse ok wl'n bietje enen dikke braoi, mar goed, ge moet nie te naaw kke.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

brne

bruine, paard

- Der ware w koste n gekoome n den brne kosset niemer trekke.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

brod

uitdrukking

- Niks kunne ze. J, van goei brod verkkes kaoi stront maoke, d wl.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

daor

waar

- Mar wl stukskes over sjieke restaurants daor ge veur hil veul geld kunt gn frte. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

daunloode

downloaden

- n naa heej ze dus k vort ene kompjoeter. Kan ze mar surrefe. n daunloode al dsse geleerd heej.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- n netuurlek op zene td 'n netuurfilm kke n ielegaale ceedees daunloode. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

deeting

dating

- Ik doe veul kke nr deeting. Wittenie? Dgge dus kunt aafspreeke meej 'n vrouwke. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

dggetwit

dat je het maar weet

Dggetwit. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

diedjee

dj, disc jockey

- Azzik bij jou ths maag znde, meude gij diedjee wrre, meude hil den dag goei meziek draaie  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Dus meense, ammel aafstmme op Radio Moonbeam, meej kaaigoei plaote n profsjenele diedjees.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

dinger

dingen

- Ammel interessante dinger over vanalles n ng w. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Gullie wit waarschijnlek wl d ik al jaore zon bietje in de artiestewreld zit. Mnnetsjment n d sort dinger.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

doen

doen. Net als in het dagelijks gebruik van de standaardtaal kan doen gebruikt worden als een soort van hulpwerkwoord bij een infinitief. Zoals zullen een hulpwerkwoord is om een infinitief op de toekomst te richten, helpt doen het hele werkwoord om de activiteit daarvan te versterken. In het Standaardnederlands was deze  vorm enige tijd populair maar het gebruik ervan lijkt af te nemen (2018). Het gebruik lijkt gebaseerd te zijn op de manier waarop kleine kinderen vaak worden aangesproken. Ook de verleden tijd dik is aangetroffen in het Tilburgs. In geschrifte is het werk van Ferry van de Zaande tot nu toe de enige bron.

-  Dus ik zit daor meej ene grote tulbaand op mene kop n ene kwak kaorte vur men neus. n dan deej ik dus de toekomst vursplle wittenie? (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- n dan doede ammel grappen thaole wittenie?  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- n dan iets over eksposieties van van die kunstenrs. Die manne doen ammel van onze belastingsnte schilderije maoke  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- n d doe ik ammel netjes zonder vurrijkste bij heur binne zette.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Ik doe meej mnne kompjoeter dus af n toe ene natuurfillem kke n ik doe k ammel dating doen hi?  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Ik doe veul kke nr deeting. Wittenie? Dgge dus kunt aafspreeke meej 'n vrouwke. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Dus naa doe ik gewoon praote n doen zullie et vur mn tiepe. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Ik zg; Doede gij ok kooke?  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- As mene wiet rp is dan doe ik die aaltij zllef knippe meej ene grote knipschr. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Dan ging ik smreges de straoten aaf om de zak van Max p te haole. n die di'k dan wir verkope p de mrt. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

doen, verleden tijd, samengetrokken

deed ik

- Dus d dik. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

drpsnr

hangsnor

- Ik zg, 'Moeide gij oewge nreges tegenaon, verrekten drpsnr!'   (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

dwle

dwijlen, de kroegen aflopen

n dan mar dwlen hi? Van tene keffeej nor taandere. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

eesj

Hee, Zeg

- Eesj?! Wllik? Dieje prietpraot daor doe ik ammel nie n meej. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

eeventeweel

eventueel

- Gij wilt k zon schoon treeningspak? D wort moeilik, mar ik kan eventeweel wl w vur jou regele.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

ggeraans

ergens

- Ene maot van mn hagget pasgeleeje ggeraans zien ligge (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Dus onderlst belle wij meej z'n tweeje ggeraans n de deur aon, doeter zon meens ope. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

kkes

even

- N goei gesprek hoeft vur mn nie langer as twee minute te dure. Dan wil ik best kkes lstere.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Trouwes kkes hil iets aanders.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

m

M

-  De M van emmer  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

rgeraant

ergens

- Dan gingde rgeraant nortoe n dan waar daor van alles te doen.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

rtjes

erwtjes; kleine borsten (uitdrukking)

Twee rtjes p n plngske (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

febriek

fabriek (onzijdig)

- ik hb zllef zat n de lopenden baand gestaon op 't febriek.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- et is alwir twintig jaor geleje dk p et febriek hb gestaon. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

fleej

verleden

- n fleej jaor hk mene keptte koelkaast nor der toe gebrcht.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Mar j, die hbbe ze fIeej week opgelaoie gehad (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Naa zaat ik dus fleej week bij 's taante Cor.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

fort

voort, tegenwoordig

- Die wve hbben et ammel fort futte hoog in der neusgaote.... (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

frte (werkwoord)

vreten

- sjieke restaurants daor ge veur hil veul geld kunt gn frte. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

frte (zelfstandig naamwoord)

vreten

- Toen zk mar frte gaon haole bij Kaffee de Menza. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

friekendl

frikadel

- - Daor han ze vruuger extra grote friekendlle n agge in 't wiekent kwaamt kregder gratis dubbel masjens op.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

frommes

vrouwmens

- Nie d ik iets teege der hb, mar ik snap nie w gij ziet in d schrpel frommes meej der stalpote.'  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

futte

veels te, te veel

Die wve hbben et ammel fort futte hoog in der neusgaote.... (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

gre

graag

- D kunde gullie nnnie al hddet gre. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

geleerd heej

geleerd hebben, zo veel mogelijk

- n naa heej ze dus k vort ene kompjoeter. Kan ze mar surrefe. n daunloode al dsse geleerd heej.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

gelve

geloven; hier: juist iets net geloven, laten merken dat men het er niet mee eens is.

'Gij moet p daansls gaon,' zeej. 'J d gelf ik ok, zggik. 'Ik z tch zekers ginnen homo? (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

gps

gesp

n ene riem meej ene grote geps. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

ginnenene

geen een, niets

- En ok hil deren tlaot laag erondert. Naa mokt heur d nie z veul t want ze heurt er tch ginnenene.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

goudgle rakker

pils

- Ik zeg; 'Zo', zg ik, 'Ik z wl ene goudgle rakker meej 'n witschmende kraog lusse.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

grzzie

garage

- Dus naa hb ik ondertusse z zuutjesaon men ge sportschool opgezet bij mn ths in de grzzie  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

hbbe, gehad

hebben, voltooid deelwoord als versterking van het hulpwerkwoord voor de voltooide tijd

- Mar j, die hbbe ze fIeej week opgelaoie gehad (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Kaffee Bar Dnsing Bodega 't Bmstrunkste on de Ringbaon Oost. D is 'n tdje dicht gewist, omd ze w probleme gehad hadde gehad meej laastige bezoekers.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

-Ik ston pasgeleje bij de pin-automaat, want ik moes geld hbbe. Ik wies nie f er nog wddt z koome, want de soos ha al ene hille td niks mir gestort gehad.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

hmmekaar

hebben we elkaar

- Boovendien hmmekaar tch niks te vertlle. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

hoeke

vuistvechten

- As er w te hoeke valt dan istie derbij.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Dus j, d wier al gaaw hoeke  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

houtere

van hout, hier: kater

- n 's aanderendaogs ha ik enen houtere kop, d wilde nie gelve.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

iederenden

iedereen

- Want we praote hier tch over 'n blad d iederenden kent. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

jonge

veel moeite doen, zich enorm inspannen

- Toen z ik zllef mar bodschappe gn doen n hbbik gdome den hil den aovend in de keuke stn jonge.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Veur mn stond 'n aaw meens n die was me tch 'n partij n et jonge meej d mesjien [pinautomaat].  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

kaaw

koud (bijwoord)

-  Tis allenig vort z verkkes kaaw d oew haande der bekaant aafvrieze. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

karakoko

karaoke

- Daor waar 'n optreje van John Ray, de beroemde karakokozangert.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Zo is er venaovend bevobbeld karakoko bij kaffee et Bomstrunkske,  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

knppe

borsten

- En die vriendin van jou heeter ok 'n paor geve knppe op staon.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

kojboj

cowboy

- n dan draog ik daorbij 'n fftig Ampre gaawe ring n kojboj-lrze. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

kompjoeter

computer

- n toen kwaam er ene vrachtwaoge langs n daor viel toen dieje kompjoeter aaf.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- n naa heej ze dus k vort ene kompjoeter. Kan ze mar surrefe. n daunloode al dsse geleerd heej.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

ksse

kosten

- 'W moet d ksse', zeej. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

kuukske

koekje

- De Q van kuukske.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

kwke

kwijken, hard roepen

- n dan hk ok ng ene kwak gaawe taande in m'n bakkes, mar die ziede allenig as ik hil hard kwk. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

kweeniew

ik  weet niet wat

- Mar agge ene picanto meej remouladesaus bestelt dan kke z'oe nt aon f ge kweeniew vraogt.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

lauwe laawe - laauwe

kijken

- Ik bedoel, sinds hullie Kee em gesmeerd is meej dieje portier van kaffee 't Bomstrunkske zittie daor mar w te lauwe n te zpe.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

leegsjaak

leegloper, profiteur

- De hlleft van mn tkering gao fort nr die leegsjake. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

lke

lijken; in de derde persoon enkelvoud blijft de n van de infinitief behouden

- 'T lkent toch himmel nggeraans p. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

ls

luis (uitdrukking)

- n hij heej ok ng es gin ls om dod te npe ok nie. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

man, gin

niemand

- n as ze naa ng es ene keer nor mn zon lstere, mar der lstert gin man nr mn.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Goed, ik stao daor dus te wchte diejen dag, mar ik zie gin man.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

masjens

mayonaise

- Daor han ze vruuger extra grote friekendlle n agge in 't wiekent kwaamt kregder gratis dubbel masjens op.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Dus zrg ik vur goeie sprtvoeding, friet meej extra veul masjens.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

meej

meteen

- Dus ik viet meej de tillefoon n ik bl Jaones op.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

meejpesaant

tegelijkertijd

- Kunde meejpesaant meej 'n pilske vatte. D z ik doen, in ieders geval. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

meele

mailen

- Ge hoeft mar te meele. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

menge

zelf

- D moet ik tch vur menge weete.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

mnnetsjment

management

- Gullie wit waarschijnlek wl d ik al jaore zon bietje in de artiestewreld zit. Mnnetsjment n d sort dinger.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

mrt

markt

Dan ging ik smreges de straoten aaf om de zak van Max p te haole. n die di'k dan wir verkope p de mrt. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

messchient

misschien

- Messchient kunde zllef iets verzinne.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

meuleprd

molenpaard, stevig gebouwde vrouw

- Dus ik zg, 'Tieske, as gij meej d meuleprd wilt traawe, zllef wete.'  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

mis

mes

- Ik weet ng goed dsse p 'n gegeeve moment mene maot Grtje van rp pgelaoie han. Hij waar ngehauwe vur verbje waopenbezit, want hij ha 'n mis in zene rug.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

moeien, tegenaon

zich ergens mee bemoeien

- Ik zg, 'Moeide gij oewge nreges tegenaon, verrekten drpsnor!'  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

mkkel

meisje

- Nog 'n prtje gemkt meej 'n paor mkkels, mar die wo'n nie.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

namerlek

namelijk

- Et begos namerlek 'n bietje langdraoerig te wrre. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

natsjaak

natnek

- Hij komt veul bij z'n natsjaakekeffee p et Piusplein. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Ik zeg: Naachtburgemister? gaode gij dan mar gaaw nor oew kameraoi op et gemintehs, tusse de aandere natsjaake zitte.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

natzwiebel

natnek

- die natzwiebels van de T. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

nreges

nergens

- n et lkt nt nreges op.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

neusgaote

neusgaten; uitdrukking: verwaand zijn

- Mar j, op 'n gegeeve moment begos-ie ammel moelek te doen n kreg-ie et en bietje hoog in zen neusgaote, dus de saomewrking wier verbrooke.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Die wve hbben et ammel fort futte hoog in der neusgaote.... (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

nnnie

samentrekking: nog niet

- D kunde gullie nnnie al hddet gre. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

nuuste

nieuwste

- Zo draaie wij bevobbeld de nuuste hitsingle van Tieske van Grven  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

chchchtch

och och och toch

- chchchtch jee jee. Naa moet ik wir en hil stuk vol gaon zwamme. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

ok ng

ook nog; tussenwerpsel, vaak verdubbeld

- Van mn belastingsnte ok ng es ok ng. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

ollienutjes, gebraande

pindas, metafoor voor bruine tanden

- Naa mokte d nie veul t, hij ha toch aaltij al enen bk vol gebraande ollienutjes.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

omreeje dt

omdat

- n daor haddet al, hij w nie betaole omreje dttie et te duur vos  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

onderlst

onlangs, laatst; of samentrekking van ondertussen en laatst

- Goed, zo zaat ik dus onderlst bij kaffeej De Saawelr in de Pironstraot  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Onderlst waar mn wasmesjien kept n Fredje van Boesschoten waar langsgewist, mar die kossem niemer gemokt krge, zeetie. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Ik liep onderlst dur de Heuvelstraot (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

Dus onderlst belle wij meej z'n tweeje ggeraans n de deur aon, doeter zon meens ope. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

onderweege

onderweg

- Ik waar onderweges nr ene maot van mn  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

ogenblik, gegeven

ogenblik, pleonasme van gegeven moment en een ogenblik

- Mar goed, op 'n gegeven ogenblik, 't waar in kaffee 't Bomstrunkske gelf ik, zie ik van Boesschoten op z'n kniejes over de vloer krpe. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

ooverschiete

er over schieten, ongehuwd blijven

- Mar j, hij waar bang dttie der aanders over z schiete, dus hij lsterde nie nor mn.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

oplaoje

arresteren

-  Iedereen wier opgelaoie n zoodoende zit ik naa saome meej de naachtburgemister in n cel. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Mar j, Joaneke is er al wir 'n paor jaor t. Ze han em op n gegeeve moment opgelaoie, omdttie boove zene friettent ok ene wietzolder ha.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

opstoet

contaminatie van optocht en stoet

- n diejen pstoet die zie ik vanges, assie toevallig langs de raom komt. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

tvne

uitvinden, er achter zien te komen

- N d moete zllef mar uitvne.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

perbeere

proberen

- as et nie goed is, dan moette zllef mar es perbeere (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

plngske

plankje; borstkast (uitdrukking)

Twee rtjes p n plngske (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

raom

raam (vrouwelijk)

- n diejen pstoet die zie ik vanges, assie toevallig langs de raom komt. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

rgene

regenen

- n rgene d't di n kaaw dk ha.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

rre

rillen, trillen

- n d meens wier himmel zenuwchtig n ze begos te rre n alles.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

ruuk

reuk; een geurtje

- Ikzllef ha ok w ruuk pgedaon (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

saanderendaogs

de volgende dag

- n 's aanderendaogs ha ik enen houtere kop, d wilde nie gelve.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

schrpel

schrepel, mager

- Nie d ik iets teege der hb, mar ik snap nie w gij ziet in d schrpel frommes meej der stalpote.'  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

seedeeke

cd-tje

- n dan zt ik ths 'n seedeeke op van de Vrolijke Houthakkers.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

sewarma

shoarma

n vurdgge in de waoge stapt, goed veul sewarma frte, d de woute ginnen drank ruuke as ze oe nhaawe. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.) Zie ook sjoarma.

sjtte

chatten

- n sjtte doek ok wl es. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Pasgeleeje hk nog zitte sjtte meej Fred van Boesschoten. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

sjoere

kijken, koekeloeren

- Kunde meejpesaant meej 'n pilske vatte. D z ik doen, in ieders geval. D's beter dan ths 'n bietje dur de raome te zitte sjoere.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Dus daor ston ik dan te sjoeren  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

sjowarma

shoarma

Naa moete nie dnke d ik ene rassist z, want ik doe regelmaotig sjowarma haole. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.) Zie ook sewarma.

snappert

verstand

- ik z goed meej men haande mar ik hb nie zonne snappert hierboove (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Ik hb nie zonne snappert hierboove, mar ik z goed meej m'n haande. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

snk

snack

- Mar bte d kunde vur 'n goeie snk aaltij tercht bij de Friettertto-theekerieoramapaleiskoningcornerhoekje.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

soeps

fatsoenlijke dingen

- Ik heb es rondgekeke in dees blaoike hier, mar veul soeps staoter nie in (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

soos

sociale dienst

-Ik ston pasgeleje bij de pin-automaat, want ik moes geld hbbe. Ik wies nie f er nog wddt z koome, want de soos ha al ene hille td niks mir gestort gehad.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

spaawe

spouwen, spuwen, overgeven

- en ik moes nor de plee om fkes tussendeur te gaon spaawe  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

stalpote

stalpoten, rechte benen

- Nie d ik iets teege der hb, mar ik snap nie w gij ziet in d schrpel frommes meej der stalpote.'  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

stloor

steiloor, verwaand persoon

- J, d z hil w beter zn, dan die stloren ammel. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

strt, et

stort, onzijdig

- D schilt mn wir rije nr et stort  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

stront

stront; uitdrukking: iets goeds volledig bederven

- Niks kunne ze. J, van goei brod verkkes kaoi stront maoke, d wl.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

stront

stront; uitdrukking: gretig

'Gelft mn naa mar, agge goed kunt daanse kome ze as vliege p enen emmer stront p oe aaf,' zeej Jaoneke. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

stront

stront; uitdrukking: iedereen overtreffen

- Ik daans ze ammel stront vur der oge, denk. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

surrefe

surfen (op het internet)

- n naa heej ze dus k vort ene kompjoeter. Kan ze mar surrefe. n daunloode al dsse geleerd heej.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

teegesworrig

tegenwoordig

- Et is ammel de schuld van de jeugd van teegesworrig.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Vruuger koste ok ng es laage, mar teegesworrig niemer.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

tiest

hoofd

- Affn, van t en kwaam et aander n op n gegeeve moment geef ik em toch n pr teege zene tiest aon.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

tillefoon

telefoon

- Dus ik bl Fred van Boesschoten op meej de tillefoon  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

toed

totdat

- Toed ik p et list vort vammene kruk aaf mieterde. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

trllies

tralies

- D hoeft toch nie hil Tilburg te weete, d ik aachter de trllies hb gezeete? (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

tussentpre

er vandoor gaan

- Vruuger wonde ik ng saome meej ons Deborah. Mar die isser meej Dethlef p 't Hog tussentgeprd. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

twiddehaans

tweedehands

- Dus ik bl Fred van Boesschoten op meej de tillefoon, want die heej ng ene td in twiddehaans kleding gedaon.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

twiddehaans

tweedehands

- Ik zg: 'Witte w gij moet doen', zggik. 'Gij moet es meej mn meejgaon naor Fred van Boesschoten, die doe in twiddehaans waoges  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

uuperman

opperman

- Diejen uuperman die bij den Brometi heej gewrkt. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

vdderst

verdere rest, voor het overige

- Vur de vdderrst  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- J, n vur de vdderrst ist in de wreld toch ammel 'ne groten bout. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

verkkes

verrekt, verdomd

- Mar verkkes hard zpe, d wl. J, d kunne ze dan wir wl, van mn belastingsnte. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

vtkaoi

scheldwoord; dik persoon

Verrkten dikke vtkaoi, bier haole gij! (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

voeballe

voetballen

- n ik wil ok nie, ak naor et voeballe zit te kke, dsse der ammel tussendeur zit te maawe.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

vlleke

vuilakken

- n toen zaag Tieske op 'n gegeeve moment hullie keej meej de portier stn te vlleke.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

vllekert

vuilak

- De V van vllekert.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

vos

vinden; vond, verleden tijd

- n daor haddet al, hij w nie betaole omreje dttie et te duur vos  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

vosse

vinden, verleden tijd, derde persoon meervoud

-  mar zllefs die vossen et nie te frte. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

vossie

vinden, verleden tijd, derde persoon enkelvoud

- D vossie wl w  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

vossik

vinden, verleden tijd, eerste persoon enkelvoud

- D vossik tch z schon. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

vrke

zwoegen

- n ikke mar vrke aachter et forns.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

vuddeur

voordeur

- Doe, agge p vekaansie gt, aatij de vuddeur goed p slot. (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

wllik?

wat?

- De W van Wllik?  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

wout

politieagent

- De tffels vloge dur de raome nr bte. Net zolang ttd de woute kwaame.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

- Mar naa ha dieje meens dus de woute gebeld meej de tillefoon.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

woutewaoge

politiewagen

- Ge moet d allenig nie bij ene woutewaoge doen.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)

zangert

zanger

- Daor waar 'n optreje van John Ray, de beroemde karakokozangert.  (Uit: F. van der Meer, Ferry van de Zaande, verhalen van een echte Tilburger, 2010.)