Op vrijdag werd vroeger in het
katholieke zuiden geen vlees gegeten! Wat paste dan toen,
en nog eigenlijk steeds, beter dan een groentesoep?
Nodig:
ca. 600 g oudbakken brood
een paar liter water
100 g boter of reuzel
4 uien (in 12 stukken)
200 g savooienkool, fijne reepjes
250 g wortelen. zeer fijngesneden
175 g knolselderij, in hele fijne
schijfjes
peper, zout
maggi
snufje gemalen foelie
naar smaak mosterd
Bereiding:
Haal de korsten af van het brood. Zet
het water op en breng het aan de kook. Voeg al roerende stukje bij
stukje het brood toe, totdat een tamelijk dikke 'soep' is verkregen (broodsoep).
Neem een grote braadpan met dikke bodem.
Laat daarin de uien in de hete boter of reuzel bruin braden. Voeg de
savooienkool toe en iets later de wortelen en de knolselderij.
Laat alles ca. 20 minuten zachtjes
stoven.
Voeg naar smaak zout, peper, foelie en
maggi toe.
Schep de 'broodsoep' in de braadpan.
Laat de soep nog even koken.
En roer tot slot nog mosterd naar smaak
toe.