Bier
Breda en omstreken (1920-1930)
Nodig:
8-10 liter water
2 kopjes droge gerst (moutgerst)
een flinke handvol hop
ca. 50 g gist
500 g suiker
2 theelepels buisman (voor de kleur)
Bereiding:
De gerst, hop en buisman geruime tijd
laten koken in ca. 5 liter water (ca. 2-3 uur) en dan nog ca. ½ dag
warm houden.
Daarna de vloeistof zeven en aanvullen
met koud water tot men 8-10 liter heeft verkregen.
Hierin de suiker oplossen en als de
temperatuur tussen de 20 °C en 28 °C is, de bakkersgist erin
kruimelen. Goed omroeren. Alles daarna op kamertemperatuur laten
staan om te gisten gedurende 5 dagen.
Nu kan het bier 'afgeschuimd' worden en
verder overgedragen in flessen, echter nog niet afsluiten, omdat
er nog een na-gisting moet volgen.
De flessen worden tot de hals gevuld.
Het schuim dat ontstaat, kan makkelijk verwijderd worden.
Laat deze na-gisting op een koele plaats
geschieden en sluit de flessen na ca. 5 dagen met metalen beugels,
die voorzien zijn van goed schoongemaakte gummiringetjes.
Het wordt een licht alcoholische drank,
die door de aanwezige koolzuur ook licht mousserend wordt.