Omgeving Dinteloord
Spaans spek
is een erg oud Brabants gerecht, waarschijnlijk uit de tijd ven de
Spaanse overheersing. Bij de bereiding wordt het deeg nogal
glibberig, want spek komt niet voor in dit recept.
Nodig:
1 kg bloem
1 theelepel zout
4 dl melk
50 g verse gist
2 eieren
1½ kg zoete appels
500 g verse worst
stroop
Bereiding:
Zeef de bloem met het zout boven een
kom.
Verwarm de melk lauwwarm en los de gist
op in wat lauwe melk.
Maak een kuiltje in de bloem en giet er
de gistoplossing in.
Breek de eieren erbij en maak vanuit het
midden - scheutje voor scheutje de rest van de lauwe melk
bijschenkend - een mooi glad beslag.
Laat het beslag - afgedekt met een
vochtige doek - 1 uur op een warm plekje rijzen.
Schil intussen de appels, doe ze in een
pan met een dikke bodem water en leg de worst erop. Breng aan
de kook
en laat alles 15 minuten op een laag
vuur zachtjes doorkoken.
Doe het beslag nu in de pan op de appels
met de verse worst, doe het deksel op de pan, breng aan de kook en
laat op laag vuur 2 uur zachtjes doorkoken. Kijk tijdens het koken
niet meer in de pan, want dan slaat het beslag neer.
Haal na 2 uur het brood uit de pan.
Snijd het gare brood in plakken, dien op
met warme stroop en geef de zoete appels en verse worst er apart
bij.
In plaats van stroopsaus kan ook
kaneelsaus of boter + suiker gegeven worden.