Uit
West-Brabant
Zeer krachtige bouillon gebonden met
vermicelli en gevuld met poelet en gehaktballen.
Bij speciale gelegenheden, zoals
kerkelijke hoogtijdagen, bruiloften, kermissen e.d., kocht met voor
ca. 10 personen een flinke runderrollade van wel 2-2½ kg: 't
rolleke. Deze werd gekookt en koudgesneden bij de boterham
geserveerd.
Verder werd er een fikse hoeveelheid
runderpoelet (1 kg) en nog 500 g half-om-half gehakt voor de 'ballekes'
ingekocht.
In het kookvocht van 't rolleke wordt
het runderpoelet gaar gekookt, onder toevoeging van zout, peper en
foelie naar smaak. Van het gehakt worden soepballen gedraaid (let
wel, het waren flinke ballen), en in een weinig vocht apart gaar
gemaakt.
De soep wordt gebonden met vermicelli
(ca. 45 g per liter). Desgewenst worden er ook enige takjes
bladselderij aan toegevoegd.
Al het soepvlees en alle gehaktballen
bleven als vulling in de deze kermissoep.