Uit
Prinsenbeek en omgeving
De
plattelandsbevolking, die een drukke werkweek achter de rug had,
genoot 's zondags graag van een lange vrije 'verplichte' rustdag. Ook
aan de bereiding van de maaltijden besteedde met dan niet veel tijd.
Het
recept voor een veelkomend menu op zondag volgt hier:
500
g gehakt (grofgemalen varkensvlees)
boter
of boter met reuzel
De
rijst en krenten goed wassen. In water met zout en een stukje boter
gaar koken (boter of vet voorkomt het overkoken), af en toe roeren om
een mooi gebonden pap te krijgen. Kooktijd ca. 65 minuten.
Maak
van het gemalen varkensvlees met de overige ingrediënten een
smakelijk gehaktmengsel. Vorm er flinke gehaktballen van (5-6 stuks
uit 500 g vlees) en braad deze in boter of een mengsel van boter en
vet gaar en bruin.
Maak
de jus af met iets water.
De
worstenbollen behoren nogal vet en grof te zijn. Hierdoor krijgt men
de specifieke smaak aan de 'magere' pap.
De
pap werd geserveerd op diepe borden. In het midden werd een kuiltje
gemaakt voor de worstenbol met een schep vette jus.