wittebrood
of licht tarwebrood
1
fles donker bier (7 dl)
Breng
de melk aan de kook. Brokkel hierin de resten witte- en tarwebrood al
of niet met suiker en laat alles enige tijd op een hoekje van het
fornuis staan totdat het brood goed zacht is geworden (ca. 15 minuten)
en alle melk is opgezogen.
Kook
de pap nog even door en voeg een fles donker bier toe.
Men
kan naar smaak meer of minder bier gebruiken. Van suiker werd vroeger
in het algemeen slechts schaars gebruik gemaakt.
Dit
is een vrij lobbige pap.
Opvallend
bij oude recepten is, dat met zeer grote hoeveelheden klaar maakte: 3
liter pap voor 8 personen.
In
een zeer oud kookboekje Voor moeder en dochter..., met goedkeuring
van een R.K. Priester lezen we een andere bereidingswijze, nl.:
Men
laat het bier koken. Dan beslaat men de melk met wat meel, roert ze
door het bier onder toevoeging van suiker en laat alles gaarkoken.
Naar verkiezing kan men er nog een eidooier door roeren.
Opmerking:
rond 1900 hadden onze kooksters een goed 'heilig oog', want het is
opvallend, dat in oude kookboekjes weinig of geen hoeveelheden werden
vermeld.