|
EEN RECEPT VAN KOOS MANDERS? NET EVEN ANDERS! De Brabantse Keuken - Koos Manders
Kermisschotel van peren met buikspek
Breda en omgeving
Nodig:
2 kg stoofpeertjes (klein van stuk)
suiker
azijn
pijpkaneel
1 kg mager gezouten buikspek (al of niet
gerookt)
Bereiding:
Schil de peertjes, laat het steeltje eraan
en het klokhuis erin. Schrap het steeltje schoon. Stoof ze op de
gewone manier gaar met suiker, pijpkaneel en een scheutje azijn.
Leg het buikspek enige tijd in royaal
water om het wat te ontzouten en kook het vervolgens goed gaar in
royaal schoon water.
Snijd het gare spek in niet te dikke
plakken (ca. 1/2 cm).
Schik de plakken op een schotel en leg de
peertjes er omheen met de steeltjes naar het midden van de schotel
toe.
Opmerking:
rond Breda was er in het najaar kermis.
Als de boeren geslacht hadden en er
volop stoofperen waren, werden familieleden op de kermis verzocht. Bij
de uitgebreide warme maaltijden kwam bovengenoemde schotel als 2e
vleesgerecht na het hoofdgerecht.
|