EEN
RECEPT VAN KOOS MANDERS?
NET
EVEN ANDERS!
De
Brabantse Keuken - Koos Manders
Polderschotel uit West-Brabant
Traditie was, dat de boeren op zondagmiddag bij elkaar op bezoek gingen en
dan samen door de 'stee' kuierden om te kijken hoe de gewassen er bij
stonden. Na hun thuiskomst zorgde moeder de vrouw voor de traditionele
koffietafel met als speciaal gerecht de 'polderschotel'.
Nodig voor 6-8 personen:
500 g kalfsschenkel of nekstuk van het
kalf
500 g lichtgezouten spek
2 wortelen
1 ui
2 kleine selderijknollen
2 preien
30 g witte poedergelatine
ca. 1 1/2 dl kruidenazijn
1 citroen
een paar takjes tijm
enkele laurierblaadjes
100 g zure uitjes
100 g kleine, zure augurken
Het vlees en het spek opzetten in koud water, goed ondergedompeld en aan
de kook brengen. Afschuimen en de groenten (wortel, ui, prei en selderij)
alsmede de kruiden (tijm en laurier) toevoegen en langzaam gaar koken.
Vlees en spek af laten koelen in de bouillon (voor de smaak en het gemak
van versnijden). Het vlees in stukken en het spek in schijven snijden.
De bodem van een glazen kom beleggen met eenderde van de uitjes en de
augurken, plus enkele schijfjes citroen. Daarop komt de helft van het
versneden kalfsvlees, dat op zijn beurt bedekt wordt met de helft van de
schijven spek. Dan nogmaals eenderde van de uitjes en augurken en daarop
de rest van het vlees en het spek. Bovenop de rest van de uitjes en
augurken, met schijfjes citroen als garnituur.
Een liter van het kooksap herkoken met de kruidenazijn en de gelatine en
daarmee de kom volgieten.
Laten opstijven en koud eten.
|