|
EEN RECEPT VAN KOOS MANDERS? NET EVEN ANDERS! De Brabantse Keuken - Koos Manders Pannenkoeken
Ik las in het boek: Plaatselijke en gewestelijke specialiteiten uit Nederland (uit 1974) van Anton van Oirschot het volgende:
vooral de eier- en de spekpannekoek zijn hier bekend; wordt het gehele jaar door gegeten; maar vooral op vastenavond. Komt ook voor in het vastenavondlied, dat door kinderen huis aan huis wordt gezongen, wanneer ze met de rommelpot rondgaan:
Ik weet niet of er in 2003 nog kinderen van huis tot huis gaan en dit liedje zingen, maar pannenkoeken worden nog zeker gegeten, en niet alleen met carnaval!
Daarom vandaag enkele pannenkoekenrecepten (hoewel ze niet typisch Brabants zijn!!):
pannenkoeken (basisrecept)
2 eieren zout 250 g bloem 1/2 liter melk boter
Klop de eieren met wat zout los. Roer er dan de bloem door en beetje voor beetje een gedeelte van de melk, tot de klontjes zijn verdwenen. Giet daarna de rest van de bloem erbij. Verwarm een klontje boter in een koekenpan en giet er een pollepel beslag in. Kantel met draaiende bewegingen de pan, zodat het beslag de bodem geheel bedekt. Keer de pannenkoek om als de onderkant droog, maar de bovenkant nog iets vochtig is. Laat hiervoor de pannenkoek op een deksel glijden en keer deze met een snelle beweging om. Leg er een klontje boter onder. De pannenkoek is klaar wanneer de koek binnenin droog en gaar is en beide zijden bruin zijn.
appelpannenkoeken
150 g bloem 2 eieren 3 dl melk 500 g handappelen 60 g boter suiker
Van bloem, eieren en melk een beslag maken. Even voor het bakken de in schijven gesneden appel door het deeg roeren. De pannenkoeken langzaam in de boter aan beide kanten lichtbruin en gaar bakken. Bij het opdienen de pannenkoek met suiker bestrooien.
pruimenpannenkoeken
Bereiding als appelpannenkoek. De appelen door 500 g gehalveerde, ontpitte pruimen vervangen.
bosbessenpannenkoeken
Bereiding als appelpannenkoek. De appelen vervangen door 500 g gewassen en uitgelekte bosbessen vervangen.
spekpannenkoeken
Bak in de koekenpan plakjes ontbijtspek of bacon licht aan en laat dan beslag erover lopen. Verder bakken als bij appelpannenkoeken beschreven is. Geef hierbij stroop. |
|||||||||||||