INHOUD PALEIS RAADHUIS
CUBRA HOME
Heemkundig werk op CuBra
Heemkunde Tilburg Pierre van Beek
Heemkunde Tilburg Lambert de Wijs
Heemkunde Tilburg A.J.A.C. van Delft
Diverse auteurs

Deze rubriek wordt geredigeerd door Ben van de Pol

Copyright 2017 van deze digitale presentatie en ontsluiting: Stichting Cultureel Brabant - CuBra & Ben van de Pol

 

Van Paleis tot Paleis-raadhuis

 

 

Hoofdstuk 10

 

Uit de Nieuwe Tilburgsche Courant van 11-08-1936 t/m 16-09-1936


Inhoud

[Datum - weekdag - pagina - Titel / In roze de signatuur - Ongesigneerde stukken zijn redactionele bijdragen]

  

36 08 11    di    2/4  01 Tilburg Vooruit - Advertentie Feestbal

36 08 11    di    3     02 Openstelling Paleis-Raadhuis

36 08 11    di    2     03 Gymnastiekdemonstratie Piusplein

36 08 11    di    2     04 De ramen van Joep Nicolas in het Paleis

36 08 12    wo  10   Aan de Tilburgsche bevolking   Tilburg Vooruit

36 08 13    do   2     Waar de hof-etiquette niet geldt

36 08 14    vr    2     01 Tilburg Vooruit - Het slot der Paleis-Raadhuisfeesten

36 08 14    vr    2     02 Sluiting Willem II-tentoonstelling

36 08 14    vr    7     03 Textielbazenbond "St. Andreas"

36 08 17    ma  2     01 De laatste opvoering van het openluchtspel

36 08 17    ma  2     02 Officieele sluiting Willem II-tentoonstelling

36 08 17    ma  4     03 Dankbetuiging Burgemeester

36 08 18    di    2     01 De bezichtiging blijft voortduren

36 08 18    di    4     02 Advertentie bezichtiging Paleis-Raadhuis   B. en W.

36 08 18    di    11   03 Ingez. St. - Dank aan de Pers   Jan Vuijsters

36 08 18    di    2     04 Groot Feestbal

36 08 18    di    2     05 Wijkvereeniging "De Merode"

36 08 19    wo  2     01 Nog een slot der Raadhuisfeesten

36 08 19    wo  3     02 Ingez. St. - St. Sebastiaan in het openluchtspel   P. v. Opstal

36 08 20    do   2     Wijkvereeniging Heuvel's Belang - Vergadering

36 08 21    vr    3     Comité Willem II-straat (ook op 36 08 22 geplaatst)

36 08 22    za   2     01 R.K. Volksuniversiteit Kleine Academie

36 08 22    za   4     02 Advertentie - Te koop afbraak van de tribune der raadhuisfeesten

36 08 28    vr    11   St. Raphael Afd. 1

36 08 29    za   15   De heroprichting van St. Sebastiaan

36 09 12    za   9     Verslag raadsvergadering van 11 september

36 09 15    di    11   Ingez. St. - Naamsverandering straten   A. de R.

36 09 16    wo  2     Naspel "Koning Willem II in Tilburg"

 

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 11 augustus 1936

 

 

De sluiting der Paleis-Raadhuisfeesten

 

Wij verwijzen naar achterstaande advertentie waarin Tilburg Vooruit de besturen der deelnemende vereenigingen met hunne huisgenooten uitnoodigt tot een feestbal ter sluiting van de Paleis-Raadhuisfeesten. Op dit feestbal zal het "Gulden Boek", waarin de namen van de vereenigingen, die bijgedragen hebben aan het geschenk der burgerij, ter inzage liggen. Door den voorzitter van Tilburg Vooruit zal een dankwoord worden gesproken.

Leden van Tilburg Vooruit worden ook tot dit feestbal uitgenoodigd.

 

 

 

Advertentie

 

 

Tilburg Vooruit

 

Het Bestuur van Tilburg Vooruit noodigt hierbij alle besturen der deelnemende vereenigingen (met hunne huisgenooten) uit tot het Feestbal tot sluiting van de RAADHUISFEESTEN, op Donderdag 13 Augustus a.s. in den tuin der Nieuwe Koninklijke Harmonie.

Balletmeester: de heer Kruisselberge, die tevens eenige der nieuwste dansen zal demonstreeren.

Leden van Tilburg Vooruit met hunne huisgenooten hebben toegang op vertoon van diploma.

 

Namens het Bestuur,

FRED. MUTSAERTS, voorz.

LAMB. G. DE WIJS, secr.

 

Tijdens het feestbal zal het "Gulden Boek" ter inzage liggen.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 11 augustus 1936

 

 

Openstelling Paleis-Raadhuis

 

Gelijk reeds eerder is bericht, bestaat er deze geheele week nog gelegenheid tot bezichtiging van het nieuwe Paleis-Raadhuis. Ook de zoo belangrijke tentoonstelling Willem II blijft geheel de week nog geopend. Voor hen, die deze tentoonstelling, waar een zoo groot aantal merkwaardige voorwerpen is bijeengebracht, die wellicht nooit meer te Tilburg zullen te zien zijn, op hun gemak eens willen beschouwen, is het deze week de geschikte tijd. Aan de tentoonstelling is nog toegevoegd een tweetal teekeningen van de verbouwing van 't paleis tot H.B.S., welke tot nu toe niet bekend waren. De groote toeloop van de eerste dagen is verdwenen, men kan thans zonder overhaasting schilderijen, miniaturen, teekeningen en vooral ook de kostbare gouden en zilveren voorwerpen rustig in oogenschouw nemen. Allen, die de historie van Tilburg liefhebben, moeten zorgen deze tentoonstelling te hebben gezien.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 11 augustus 1936

 

 

Gymnastiekdemonstratie Piusplein

 

Gisterenavond vond op het Piusplein de tijdens de paleis-raadhuisfeesten afgebroken gymnastiekdemonstratie opnieuw plaats. Het terrein was nu met touwen afgezet, zoodat er voldoende ruimte voor de gymnasten bleef. Daarenboven trof men het zeer met het weer, zoodat zeer velen een gang naar het Piusplein gemaakt hadden. De diverse gegeven nummers werden goed uitgevoerd. Het publiek heeft dan ook van het gebodene genoten. De executanten kunnen op een geslaagde demonstratie terugzien.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 11 augustus 1936

 

 

De ramen van Joep Nicolas in het Paleis

 

Naar wij thans vernemen heeft Joep Nicolas zich bereid verklaard om het gebrandschilderde raam, dat reeds is aangebracht in de hal van het Paleis, door een zorgvuldiger uitgevoerd specimen te vervangen.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - woensdag 12 augustus 1936

 

 

Aan de Tilburgsche bevolking

 

Het bestuur van Tilburg Vooruit voelt zich gedrongen aan de Tilburgsche bevolking hulde en dank te brengen voor de waardige en daardoor niet minder prettige wijze, waarop zij de Paleis-Raadhuisfeesten gevierd heeft. Tilburg Vooruit stelt het op hoogen prijs, dat niet alleen Tilburg vol roep is over het aangename verloop der feesten, doch dat ook door tallooze vreemdelingen, die de stad tijdens de feesten bezocht hebben, getuigd werd, dat zij nog nergens een dergelijk geslaagd feest hebben medegemaakt en zij aangename dagen in de stad hebben doorgebracht.

Tilburg Vooruit heeft de hoogste waardeering voor het werk der wijk-, winkeliers-, sport-, muziek- en amusementsvereenigingen, en dankt ook allen, niemand uitgezonderd, voor de ontvangen spontane en ruime medewerking en hoopt, dat, wanneer weer een beroep op de burgerij zal worden gedaan, zij ook op dezelfde medewerking zal kunnen rekenen.

 

Namens het bestuur van Tilburg Vooruit,

Vereeniging tot bevordering van het vreemdelingenverkeer,

FRED. MUTSAERTS, Voorzitter.

LAMB. G. DE WIJS, Secretaris.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - donderdag 13 augustus 1936

 

 

Waar de hof-etiquette niet geldt

 

Achter de coulissen van het openluchtspel

 

Een bonte wereld, die zich kenmerkt door regelmaat en orde

 

 

Van voren hadden we het openluchtspel "Koning Willem II in Tilburg" al gezien. Waarom zouden we nu ook niet eens aan den achterkant d.w.z. achter de fraaie decors een kijkje gaan nemen. Het leek ons, dat het daar toch wel machtig interessant moest zijn, vooral omdat een outsider als regel niet de kans krijgt ook hier zijn neus eens tusschen te steken. De bereiking van ons doel kostte niet veel moeite. In een verloren uurtje Zondagavond glipten we door het Pleinstraatje naar de poort in de Prins Hendrikstraat, die we juist zagen openen om een witgekielden kellner met een zwaar met groote potten pils beladen schenkblad toegang tot de terreinen te geven. Wat was er nu nog gemakkelijker dan met een plechtig gezicht van "ik hoor-er-ook-bij" achter dien man aan te stappen en zoo weer eens het bewijs te leveren, dat een brutale mensch toch maar de halve wereld heeft. Zeker, er kuierden soldaten bij de poort, die even geleden in de speelruimte nog voor krijgshaftigen dragonder speelden, maar het wachtkloppen thans toch niet tot hun taak rekenden. Of hadden zij in den "onbevoegden" binnendringer wellicht reeds den man van de krant ontdekt?

Wie ons in ieder geval wel aanstonds als zoodanig herkent, is een van 's Konings ministers, die in zijn keurige uniform, als een Napoleon met de armen over de borst gekruist, aanvankelijk voor zich uit staat te staren in afwachting van het moment, dat hij zich in gezelschap van zijn heer voor het voetlicht zal toonen. Niet iederen dag hebben we de gelegenheid in een zoo'n vertrouwelijk contact met een minister te komen en het spijt ons dan ook maar alleen, dat we niet op zoek naar een baantje zijn, teneinde nu te kunnen profiteeren van de gelegenheid om ons in de "welwillende" aandacht van Zijne Excellentie aan te bevelen. Maar nog vele anderen zwerven er rond op het als een strand zoo mullige terreintje naast het paleis, waarvan de witte muren hoog oplichten in het schijnsel der electrische lampen. Er zijn groote Pieten met prachtige uniformen, kleine Pieten met meer sjofele plunjes, maar allen zijn het stuk voor stuk typen, die de ernst van hun taak beseffen.

Uit het ijzeren poortje, dat toegang tot de voorzijde van het stadhuis geeft, komt een quartet charmante hofdames gehuppeld, dat aanstonds contact vindt met de al even deftige mannelijke hovelingen, die gemoedereerd een sigaretje roken. Bij het magazijn van Bressers staat de oude postkoets, die den zieken koning naar Tilburg brengen zal. De koetsier is voorloopig nog weinig onder den indruk van de droeve last, welke hij straks te vervoeren krijgt, want hij maakt een vroolijk praatje met de dikke "Oirschotsche Mie", die haar korf tegen den grond gezet heeft en het zich op een stoel gemakkelijk maakt.

Een Tilburgsche handwerkfabrikant, wiens rol is uitgespeeld, metamorphoseert zich weer tot een gewoon jongmensch door onder het maken van pijnlijke grimassen het op het gezicht geplakte baardje te verwijderen en weer elders staat een dragonder wijdbeensch de snede van zijn zwaard te onderzoeken, niet uit moordlust, maar louter uit nieuwsgierigheid, want als eerzaam arbeider of kantoorbediende of wat hij in het daagsche leven dan ook zijn moge, overkomt het hem niet iederen dag zulk een sierlijk wapen, waarvan het dragen op den openbaren weg voor een burger dan toch altijd nog maar verboden is, aan zijn zijde te voelen. Sus Muil heeft zijn wagen met de vele ledige snoepdoozen maar onder het afdakje geplaatst en zoekt zijn troost bij een in dit historisch milieu maar weinig harmonieerend ijscokarretje, waarvan de producten echter door Koning Willem II's tijdgenooten niet versmaad worden.

Een der weesmeisjes met haar grijze jurkje en witte kapje heeft waarachtig vriendschap gesloten met een dragonder, welke haar toestaat een ritje op zijn paard te maken. Maar Moeder Overste, pas dan toch op je onschuldige schapen! Moeder Overste is echter in geen velden of wegen te bespeuren. Enfin, wat het oog niet ziet, schaadt het hart immers niet. Daar komt zoo waar de Koning in eigen persoon ook aanzetten. De onderdanen vinden het echter welletjes. Hier geen nauwkeurig aangeleerde buigingen en beleefdheidscomplimenten; achter de coulissen is het vrijgevochten niemandsland, waar de hof-etiquette niet geldt. De Koning geeft hier een wenk, daar een aanwijzing, en weg is hij weer naar den anderen kant van het Paleis.

De brand bij Jan van de Pas ontrooft ons van het damesgezelschap, waarin we intusschen geraakt zijn. Met een "We moeten op" als excuus stormen ze plotseling weg, voor zoover er tenminste in de zware lange rokken te "stormen" valt. Ik hoop maar dat ze op tijd komen, want een van haar moet naar ze me in een vertrouwelijke bui heeft medegedeeld "Brand, brand" roepen. En stel je voor dat de brand door mijn schuld eens niet doorging. Maar hij gaat wel door. Vlak voor mijn voeten heeft men een groote pan met teer of wat het ook zijn moge - in ieder geval is het een goedje dat brandt als een hel - aangestoken. Ziedaar het geheim van den rooden gloed, dien de toeschouwers achter de ruiten van het huis van Jan van de Pas waarnemen. Boeren, burgers en buitenlui met al even fel brandende fakkels rennen de speelruimte op, terwijl een eerzame schoolmeester met Biedermeier-hoed in vaste regelmaat op een zwaren gong timmert, wat zooveel als het luiden der brandklok beteekent…

De heele scène vlot weer uitstekend zooals alles op rolletjes schijnt te gaan. De orde en de regelmaat hier achter de coulissen behoort trouwens tot een van die dingen, welke ons het sterkst frappeerde. Bont is er wel de bedrijvigheid, maar de zenuwachtige gejaagdheid, welke men verwachten zou, ontbreekt er geheel en al. Ieder is er zeker van zijn zaak, ieder weet zijn plaats en houdt de momenten, dat hij in de speelruimte moet verschijnen, goed in de gaten. Juist omdat ieder zoo zijn medewerking geeft en zich van zijn verantwoordelijkheid bewust is, wordt het spel bij iedere opvoering weer een nieuw succes.

 

Als het naar het derde bedrijf gaat komen, dagen de zangers op, welke het ontroerende Wilhelmus krijgen uit te voeren. Dit moment benutten we om te eclipseeren door hetzelfde gat waardoor we binnenkwamen, thans echter uitgeleide gedaan door den inmiddels weer van Excellentie tot gewoon mensch-in-colbertje neergedaalden minister, die zoo bereidwillig is de al heel primitief sluitende poort voor ons open te houden…

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - vrijdag 14 augustus 1936

 

 

Feestbal Tilburg Vooruit

 

Het slot der Paleis-Raadhuisfeesten

 

 

Gisterenavond gaf Tilburg Vooruit in den tuin der sociëteit N. Kon. Harmonie een feestbal, aangeboden aan alle vereenigingen, die aan de feesten ter gelegenheid van de officieele ingebruikneming van het Paleis tot Raadhuis der gemeente Tilburg hadden medegewerkt. In den aanvang was de tuin slecht bezet, doch hoe meer de avond vorderde, nam ook het bezoek toe en daarmede tevens de gezelligheid, zoodat ten slotte door de drukte ook een zeer geanimeerde stemming ontstond. Behalve vele besturen van vereenigingen was tevens het college van Burgmeester en Wethouders aanwezig.

Daar de burgemeester met vacantie is, dankte de loco-burgmeester Mr. J. v.d. Mortel Tilburg Vooruit voor de uitnoodiging om dit feestbal bij te wonen. Spreker zeide, dat het college van B. en W. gaarne aan deze uitnoodiging heeft voldaan, omdat het daardoor de gelegenheid heeft dank te brengen aan Tilburg Vooruit voor de wijze, waarop deze vereeniging de feesten georganiseerd heeft welke zulk een succesvol verloop hebben gehad. Spreker bood daarom aan Tilburg Vooruit de legpenning der gemeente aan.

Op de tweede plaats richtte spreker zich tot den heer Lambert de Wijs, die als secretaris van Tilburg Vooruit zulk een groot aandeel in het organiseeren van het feest heeft gehad. Bovendien heeft de heer de Wijs nog een Gedenkboek samengesteld, waardoor de herinnering aan het feest bestendigd blijft. Spreker prees de goede samenstelling van dit boek. Als dank voor al hetgeen de heer de Wijs in het belang van de gemeente en speciaal dit feest op historisch gebied heeft gepresteerd, bood hij hem als persoonlijke huldiging de legpenning der gemeente aan.

Door den heer Mutsaerts als voorzitter van Tilburg Vooruit en den heer de Wijs werden dankwoorden gesproken. Een luid applaus bewees, dat het publiek met de woorden van hulde instemde. Door den heer v. Kruisselberge werden tijdens het bal eenige der nieuwste dansen gedemonstreerd, voor welke belangelooze medewerking hem door den voorzitter dank werd gebracht.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - vrijdag 14 augustus 1936

 

 

Sluiting Willem II-tentoonstelling

 

Naar wij vernemen zal de Willem II-tentoonstelling in het paleis-raadhuis morgen om 7 uur officieel door den voorzitter worden gesloten.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - vrijdag 14 augustus 1936

 

 

Textielbazenbond "St. Andreas"

 

Uit het verslag van de op 12 augustus gehouden ledenvergadering van de Textielbazenbond "St. Andreas":

 

Gemeld werd dat de afdeeling een bedrag van f 10,- had geschonken aan de Kleine Academie voor het openluchtspel "Koning Willem II in Tilburg", en f 25,- aan Tilburg Vooruit voor een geschenk aan het nieuwe Stadhuis, en dat daarmede de naam "St. Andreas" in de annalen van Tilburg vereeuwigd was.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - maandag 17 augustus 1936

 

 

De laatste opvoering van het openluchtspel

 

Plechtige sluiting door den loco-burgemeester

 

Verschillende medewerkenden krijgen een gedenkpenning

 

 

Gisterenavond had de laatste opvoering van het openluchtspel, het hoogtepunt van de Paleis-Raadhuisfeesten, plaats. Het weer werkte ook dezen sluitingsavond mede en de "zaal" was weer uitverkocht, evenals Zaterdag het geval was. Vóór den aanvang heerschte er de gebruikelijke drukte zoowel binnen als buiten de muren. IJverige helpers liepen af en aan om ieder een plaatsje te bezorgen en de programmaverkoopsters en -verkoopers deden goed hun best. Muziek verkortte den wachttijd, schijnwerpers werden ingesteld, hier en daar liep nog iemand bedrijvig heen en weer tot de gongslag weerklonk en het spel onder doodsche stilte een aanvang nam. Evenals voorgaande avonden genoot het publiek ook nu weer ten volle van spel en dans.

Op dezen sluitingsavond bemerkten wij o.a. het College van B. en W., het bestuur van de Volksuniversiteit Kleine Academie, leden van het Comité van Aanbeveling. Ook de heer Jan Vuijsters, de auteur van het stuk, bevond zich onder de genoodigden, die na afloop van het openluchtspel als eerste spreker het woord nam. De heer Vuijsters dankte voor de uitnoodiging om bij dezen sluitingsavond tegenwoordig te zijn. De hulde en dank hem gebracht voor het schitterende openluchtspel wilde hij deelen met den heer Horvers, voorzitter van de Kleine Academie en initiatiefnemer van dit openluchtspel, met zijn helper den heer Van Delft en Mej. Boog secretaresse en verdere bestuursleden van de Volksuniversiteit. Spreker bracht ook dank aan den regisseur-hoofdvertolker Hans van Meerten, beroeps- en amateurspelers, aan Xanda Stradowska en Mej. Jo Immink, de pers en ten slotte aan dr. de Brouwer, moderator van de Kleine Academie.

Als waarnemend hoofd der gemeente sprak daarna wethouder v.d. Mortel, die nog eens de totstandkoming van het Paleis-Raadhuis memoreerde en den heer Vuijsters en bovengenoemde personen dank zegde voor de verleende medewerking. Als blijk van waardeering bood spreker de gedenkpenning van de stad Tilburg aan, aan de heeren F. Mutsaerts, voorzitter van 't Comité van Aanbeveling (die niet aanwezig kon zijn waarom de heer Van Dooren de penning in ontvangst nam), Hans van Meerten, Jan Vuijsters, J. Horvers, A. van Delft, Van Mouw en Bouwmeester. Spreker eindigde zijn rede met een "Leve de Koningin", waarmee alle aanwezigen spontaan instemden.

Na het zingen van een couplet van het Wilhelmus, dat door alle aanwezigen staande werd aanhoord, werden Hans van Meerten door den heer Horvers bloemen aangeboden, terwijl Xanda Stradowska zich met een bouquet rozen zag verrijkt. Hierna kwam het einde van de plechtigheid en tegelijkertijd van Tilburg's onvergetelijke Paleis-Raadhuisfeesten.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - maandag 17 augustus 1936

 

 

Officieele sluiting Willem II-tentoonstelling

 

Zij trok 16.000 bezoekers

 

 

Zaterdagavond om half zeven uur is de Willem II-tentoonstelling in het Paleis-Raadhuis met een korte plechtigheid gesloten. Daartoe kwamen in de hal van het Paleis bijeen: het bestuur van de Vereeniging Oranje-Nassau Museum, het college van B. en W. met gemeentesecretaris de heer W.J. v. Dusseldorp, en de gemeente-archivaris Dr. de Jong.

Mgr. Prof. Dr. Goossens zeide, dat het bestuur van het Oranje-Nassau Museum het een aangename taak gevonden had deze tentoonstelling te mogen organiseeren, om zodoende een steentje bij te dragen tot den luister der glorieuze feesten, welke de ingebruikneming van het Paleis-Raadhuis hebben vergezeld. Gedachtig den stelregel van de middeleeuwsche "ghesellen van den speler": "wi doen 't uut minne" - verzekerde spreker dat ook zijn bestuur gewerkt heeft uit de liefde welke Tilburg aan het Oranjehuis toedraagt. Spreker wees daarbij even vluchtig op de groote beteekenis, welke het optreden van Willem II voor Tilburg, ja voor geheel Brabant heeft gehad. Iets waaraan in het gedenkboek van den heer de Wijs jammer genoeg, naar sprekers oordeel, niet voldoende aandacht is geschonken.

Spreker en zijn medebestuurderen hebben hun arbeid echter ook verricht "uut minne" jegens het nageslacht van den grooten Koning en opdat ook de tegenwoordige generatie nog nader worde gebracht tot de kleindochter. In dat geval zal ook derzelver Dochter weer dichter bij het volk komen en zoo de band tusschen Vorstenhuis en bevolking steeds hechter worden. Spreker dankte ten slotte het Gemeentebestuur voor de krachtige hulp aan den opbouw der tentoonstelling geboden, vooral in het afstaan van de twee mooiste zalen van dit gebouw.

De loco-burgemeester, de heer Mr. J. v.d. Mortel, verrichtte daarna de sluitingsplechtigheid. Spreker verzekerde dat het gemeentebestuur de beste verwachtingen had van die expositie en daarom haar allerbeste lokalen, de beide trouwzalen, ter beschikking stelde. Intusschen, de verwachtingen zijn in alle opzichten in vervulling gegaan. In de afgeloopen veertien dagen hebben 16.000 belangstellenden het Paleis bezocht en er zal er wel geen bij geweest zijn, die niet tevens toegang tot deze tentoonstelling heeft gevraagd. Spreker zou zelfs willen zeggen: dat er zoo enorme belangstelling is geweest voor het Paleis, is voornamelijk te danken aan deze tentoonstelling. Ze kwamen er zelfs voor terug. Spreker wenschte het bestuur hartelijk geluk met dit succes en betuigde namens het gemeentebestuur daarvoor dank. Ten slotte bood Mr. v.d. Mortel als blijk van erkentelijkheid den bronzen legpenning der gemeente aan.

Mgr. Prof. Dr. Goossens dankte voor dit eerbewijs en bracht ten slotte ook nog hulde aan den gemeente-archivaris Dr. de Jong voor zijn goede hulp. Hiermede was de meestbezochte tentoonstelling in Tilburg ooit gehouden gesloten.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - maandag 17 augustus 1936

 

 

Dankbetuiging Burgemeester

 

 

Advertentie

 

 

Aan de Burgerij van Tilburg!

 

De belangstelling en medewerking door u getoond en van u ondervonden bij het gereedkomen van de restauratie van het voormalig Koninklijk Paleis en de inrichting daarvan tot paleis-raadhuis, hebben mij zeer getroffen.

Dit voor Tilburg zo belangrijk historisch gebeuren is door u medegeleefd op een wijze die alle lof verdient.

Ik voel mij gedrongen u daarvoor mijn dank te betuigen.

 

De Burgemeester van Tilburg

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 18 augustus 1936

 

 

De bezichtiging blijft voortduren

 

Hoog bezoek

 

 

De belangstelling voor ons mooie paleis-raadhuis blijft onverminderd voortduren. En niet alleen de Tilburgers komen dagelijks in drommen hun "Zetel der Overheid" bewonderen, maar zoo intens is zijn faam gegaan over het land, dat ook de vreemdelingen op vacantie bij tientallen zich aanmelden om tot de bekorende schoonheid van het Paleis te worden toegelaten. En dan vertellen velen er bij, dat ze van vrienden en kennissen in hun woonstad waren aangemaand om naar Tilburg op te gaan en kennis te maken met het werk daar gewrocht…

Zoo verschenen bijv. Zondag het Eerste Kamerlid Jhr. Mr. A. v. Sasse van IJsselt en de procureur-generaal van 't Gerechtshof te 's Bosch, Mr. Baron Speyart van Woerden. Ze werden door den loco-burgemeester Mr. J. v.d. Mortel rondgeleid en verklaarden zich genoodzaakt tegenover zulk werk alle critiek te moeten laten varen. Niet minder geestdriftig waren gestemd de heeren Mr. Baron van Nagell van Ampsen, voorzitter van de Ned. Heide Maatschappij, en Mr. H.A. Lorentz, buitengewoon gezant, gevolmachtigd minister van Nederland te Pretoria, toen zij gisteren een bezoek brachten en de loco-burgemeester hen vergezelde.

 

Het spreekt onder die omstandigheden vanzelf, dat B. en W. zich beraden hebben over eene permanente openstelling van deze "bezienswaardigheid". En gelijk uit eene achterstaande advertentie blijkt, heeft deze overweging geleid tot het besluit, dat het Paleis voortaan elken dag - behalve Zondags - ter bezichtiging zal zijn opengesteld van 10 tot 12 en van 2 tot 5 uur, tegen betaling van 10 ct., welk bedrag in de Armenkas wordt gestort. 's Woensdagsmiddags blijft de toegang kosteloos.

En nu is weliswaar de zoo attractieve Willem II-tentoonstelling verdwenen. Maar daar tegenover staat, dat thans de beide trouwzalen in allerijl zijn ingericht en gemeubileerd - en hoe! - zoodat dit nu weer een andere en nieuwe aantrekkelijkheid vormt. Bovendien zal morgen, Woensdag, als wanneer de heropening - na een paar dagen van schoonmaak - weer plaats vindt, ook het souterrain, tot heden geheel in beslag genomen voor het openluchtspel, gebracht zijn in den toestand als waarvoor een en ander bestemd is. Met allen spoed is men bereids ook getogen aan den afbraak van het amphitheater op het Willemsplein en dan zal ook duidelijk worden de monumentale beteekenis van den zg. "achtergevel" met zijn fraai gestyleerd balkon.

Eerstdaags kan ook verwacht worden het aanbrengen van alle zeven gebrandschilderde ramen van Joep Nicolas. Het middenstuk is bereids weggenomen om plaats te maken voor "een verbeterde editie" - waarop door ons ook was aangedrongen, wijl de "uitvoering" inderdaad te wenschen overliet. Wanneer wij goed zijn ingelicht, lijkt het ook wenschelijk, dat het veelbesproken portret van Prinses Juliana alsnog eenige retouche zal ondergaan om tot een betere "gelijkenis" te kunnen komen.

Alles bijeen, allemaal veranderingen - ook de origineele verlichting in de Raadzaal is aanstaande - die ongetwijfeld velen er toe zal brengen om opnieuw een kijkje te gaan nemen.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 18 augustus 1936

 

 

Bezichtiging Paleis-Raadhuis

 

 

Advertentie

 

 

Paleis-Raadhuis

 

Het paleis-raadhuis zal met ingang van Woensdag 19 Augustus a.s. tijdelijk nog ter bezichtiging zijn opengesteld des v.m. van 10 tot 12 uur en des n.m. van 2 tot 5 uur tegen betaling van f 0,10 per persoon.

 

Burgemeester en Wethouders van Tilburg,

J. v.d. MORTEL L.B.

De Secretaris,

W.J. VAN DUSSELDORP.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 18 augustus 1936

 

 

Ingezonden Stukken

 

Te laat om het verzuim te herstellen werd ik er mij van bewust jl. Zondag bij de sluiting der "Koning Willem II in Tilburg"-openluchtspelen, dat ik in mijn korte toespraak tot degenen aan wie ik dank wilde brengen, slechts met een enkel woord de Pers vermeldde. Ik wil langs dezen weg dit verzuim goedmaken, want zij, de pers, heeft meer verdiend! Mijns inziens toch is het voor een groot deel aan haar te danken dat de spelen niet alleen in Tilburg, maar ook ver daarbuiten bezoekers trokken.

De Kleine Academie zocht destijds den heer Harry van Rijthoven aan om, voor de komende Openluchtspelen, als Pers-commissaris de leiding der Propaganda-campagne op zich te willen nemen. Op waarlijk prijzenswaardige manier heeft deze journalist deze taak aanvaard en uitgevoerd. Zijn ongemeen vlotte en vaardige pen sloeg het eerst het enthousiasme voor het cultureel werk van het Openluchtspel ter eere van Koning Willem II los, en hield dit vuur, door tal van pakkende artikelen en berichten, die hij doorgaf aan de andere bladen, steeds brandend. Zijn programboekje werd mede, naar inhoud en naar vorm, een juweeltje in zijn soort. Hem breng ik dan ook bij deze uitdrukkelijken dank en in hem aan de geheele pers van Nederland, in het bizonder die van Tilburg die zoo spontaan bereidwillig, zuiver uit vereering voor den Vorstelijken Vriend en Weldoener van Tilburg, hare krachtige medewerking verleende tot welslagen van dit historisch Openluchtspel van het leven en werken van den geliefden Koning Willem II in Tilburg.

Tot slot nogmaals aan allen mijn hartelijke dank!

 

Oisterwijk, 17 Augustus 1936.

De auteur,

JAN VUIJSTERS.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 18 augustus 1936

 

 

Groot Feestbal

 

In overleg met Heuvel's Belang worden heden Dinsdag 18 Augustus alle Hotel-, Café- en Restauranthouders en Personeel welke hebben medegewerkt aan de feestelijkheden van de Paleis-Raadhuisfeesten uitgenoodigd op een speciaal belegd FEESTBAL in de schitterende wintertuin van Café-Restaurant Centraal, Heuvel, J. Adams.

Men zie hiervoor een advertentie in dit blad.

 

 

 

Advertentie

 

 

Hedenavond groot FEESTBAL

 

Voor alle Hotel-, Café- en Restauranthouders en Personeel in den schitterenden wintertuin van Café Central, Heuvel 32.

Aanvang 8 uur - Einde 2 uur

 

ALLEN WORDEN VERWACHT!

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 18 augustus 1936

 

 

Wijkvereeniging "De Merode"

 

Maandagavond had een oprichtingsvergadering plaats van bovengenoemde vereeniging. Aangezien met de Paleis-Raadhuisfeesten verschillende buurtcommissies samengesteld waren, voelde men behoefte om dit ook op Broekhoven 1 te doen. De vergadering besloot direct om de proef op de som te nemen en met de a.s. verjaardag van H.M. de Koningin een groot Oranjefeest op touw te zetten. Zij die nog mede willen werken tot dit feest of inlichtingen wenschen, kunnen zich ten allen tijde opgeven bij den secr.-penningmeester, Merodeplein 14.

Het voorlopig bestuur bestaat uit: J. de Vries, voorzitter; W.M. Overman, secr.-penningmeester, Merodeplein 14; M.J. Klomp, v.d. Langerijt, commissarissen.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - woensdag 19 augustus 1936

 

 

Nog een slot der Raadhuisfeesten

 

Is 't nu gedaan?

 

 

In Hotel de Kroon, het café-restaurant van Jac. Adams, kwamen gisterenavond de patroons met hunne geëmployeerden van het district Heuvel bijeen om het slot van de Raadhuisfeesten te vieren. Vanzelfsprekend moesten tijdens de feestweek café- en restauranthouders en de kellners op hun post zijn, reden waarom zij besloten er eens een avondje van te nemen. Dit nu gebeurde gisterenavond met 'n gezellig bal, waarbij tevens het bestuur van Heuvel's Belang aanwezig was.

Het bekend muziekgezelschap, dat tijdens de feestweek het Heuvelplein zoo vermaakt heeft, verzorgde de dansmuziek. Het was er den geheelen avond bizonder gezellig; vanzelfsprekend was het gezelschap dikwijls weer geheel onder den indruk van ons nationale lied "Verlaten". Aan 't einde van den avond dankten de bestuursleden van de kellnerorganisaties den patroons voor den gezelligen avond welke hen geschonken werd.

Zou 't nu werkelijk gedaan zijn?

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - woensdag 19 augustus 1936

 

 

Ingezonden Stukken

 

St. Sebastiaan in het Openluchtspel

 

 

Mijnheer de Redacteur,

gelieve voor onderstaande een weinig plaatsruimte in uw veelgelezen blad.

 

Als mede-acteur in het Openluchtspel "Willem II in Tilburg" was ik in de gelegenheid verschillende groepen te bewonderen en zoodoende kwam ik ook in gesprek met de leden van het Gilde St. Sebastiaan, welke in het Openluchtspel voorkwamen met hun mooie oude schilden. Zoo ik hoorde van hen zijn deze Schilden van het oude St. Sebastiaan gedoemd om op een zekeren tijd in een of ander museum terecht te komen en dit zou toch jammer zijn. Naar ik hoorde had het tegenwoordige St. Sebastiaan al eens stappen gedaan om in het bezit te komen van deze oud-attributen om zoodoende het oude gildewezen te doen voortleven.

Zouden hier in Tilburg geen personen gevonden kunnen worden om de oude tradities van het gildewezen te doen voortleven. Ik geloof dan dat aan het Gewerengilde St. Sebastiaan, Heikant, een mooie dienst bewezen werd.

 

Hoogachtend,

P. v. Opstal,

Ringbaan Oost 115,

Tilburg.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - donderdag 20 augustus 1936

 

 

Wijkvereeniging Heuvel's Belang

 

Vergadering

 

 

Uit het verslag van de op 19 augustus gehouden vergadering van Wijkvereeniging Heuvel's Belang:

 

In de achterzaal van Hotel Café Rest. "De Korenbeurs" vergaderde gisterenavond bovengenoemde wijkvereeniging. In 't openingswoord van den voorzitter de heer P. Zopfi dankte deze allen die hebben medegewerkt om het feest goed te doen slagen. Het doet het bestuur goed, dat de vele duizenden vreemdelingen die Tilburg bezochten, verwonderd hunne handen ineensloegen en niet konden begrijpen dat de Tilburgsche bevolking, en vooral niet te vergeten de jongelui, zoo medegeleefd hebben. Geen wanklank werd gehoord, het is alles schitterend verloopen.

Nadat door den heer J. Remmers de notulen waren voorgelezen, die zonder op of aanmerkingen werden goedgekeurd, bracht de secretaris verslag uit over de Paleis-Raadhuisfeesten, waaruit blijkt dat de financiën op buitengewone wijze zijn beheerd, waarover de aanwezige leden hun volle tevredenheid betuigden en den heer Remmers voor zijn accuraat beheer dank werd gebracht. Een speciaal woord van dank werd gericht aan het adres van de directie van de Nieuwe Tilburgsche Courant voor hunne medewerking.

Hierna werd overgegaan tot uitreiking van prijzen en diploma's die behaald waren voor de versieringen tijdens de Paleis-Raadhuisfeesten.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - vrijdag 21 augustus 1936

 

 

Comité Willem II-straat*

 

Gisteravond vergaderde het Comité Willem II-straat. De uitslagen van de tijdens de feestweek uitgeschreven prijsvragen en ballonwedstrijd werden vastgesteld.

De verst neergekomen ballon was ballon nr. 100 en wel te Louvigne (België) plm. 190 km. Verder werden er prijzen gewonnen door de ballons nr. 316, 114, 189, 279, 80, 376, 158, 307, 335, 200, 164, 248, 8, 42, 23, 28, 148, 277, 145, 324, 180, 218, 206, 26, 98, 149, 247, 300, 284, 51, 271, 250, 205, 175, 172, 84, 76, 12, 191, 249, 93. Troostprijs nr. 340 dichtstbij gevonden ballon, achter Baksche Ven.

De uitslagen van de prijsvragen zijn ter inzage bij de winkeliers in de Willem II-straat.

 

 

* Voetnoot redactie:

Bovenstaand artikel werd nogmaals geplaatst op zaterdag 22 augustus.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - zaterdag 22 augustus 1936

 

 

R.K. Volksuniversiteit Kleine Academie

 

Uit het verslag van de op 21 augustus gehouden algemene ledenvergadering van de R.K. Volksuniversiteit Kleine Academie:

 

De voorzitter deelde mede, dat - tengevolge van de vele werkzaamheden met het openluchtspel - het nieuwe winterprogramma nog niet klaar is en dat men het ook beter acht eerst het bestuur te completeeren alvorens het program samen te stellen.

 

Voorts werd uit de vergadering nog gevraagd waarom destijds de leden niet gehoord zijn om te beslissen over de al of niet opvoering van het openluchtspel. Naar aanleiding hiervan deelde de voorzitter mede, dat het bestuur de organisatie maar te goeder trouw ter hand heeft genomen, te meer omdat het bij de destijds gedane mededeeling, dat er geen zomerprogram werd verstrekt in verband met het openluchtspel, den indruk kreeg, dat dit wel de sympathie der leden had. Had het een kwestie gegolden, waarbij bij een eventueel tekort leden aansprakelijk zouden zijn, dan zou hierover zeer zeker de vergadering gehoord zijn doch een dergelijke aansprakelijkheid is hier niet aanwezig. Mocht echter t.z.t. de Kleine Academie nog eens een openluchtspel organiseeren, dan bestaat er geen bezwaar, dat de leden hierover beslissen.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - zaterdag 22 augustus 1936

 

 

Advertentie

 

 

TE KOOP

 

Te koop afbraak van de tribune der Raadhuisfeesten. 15.000 m ribben, 2500 m2 planken enz. Te bevragen op het terrein. Spoed. Alles moet weg.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - vrijdag 28 augustus 1936

 

 

St. Raphael Afd. 1

 

Uit het verslag van de op 27 augustus gehouden vergadering van de Ned. R.K. Bond van Spoor- en Tramwegpersoneel "St. Raphael" Afd. 1:

 

Een dankbetuiging van Tilburg Vooruit voor den verleenden steun bij de jongste Raadhuisfeesten werd eveneens voor kennisgeving aangenomen.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - zaterdag 29 augustus 1936

 

 

De heroprichting van St. Sebastiaan

 

In onze beschouwing over het koningschieten bij het gilde St. Dionysius spraken wij terloops over het oude en nieuwe gilde St. Sebastiaan en eene eventueele heroprichting. Deze zaak is echter nog zoo eenvoudig niet al schijnt zij dat, en de schrijver van het ingezonden stuk van voor eenige dagen, waarin voor heroprichting werd gepleit en om eventueele medewerking werd verzocht, ziet vele elementaire dingen over het hoofd.

Wij weten, dat de leden van St. Sebastiaan uit den Heikant, dat nu zoo ongeveer 10 jaren zal bestaan, bezield zijn met een heilig vuur, met blakend enthousiasme voor het oude gildeleven en hunne vereeniging, doch daarmede zijn zij er nog niet en is hunne vereeniging nog geen gilde, want strikt genomen kan het nieuwe St. Sebastiaan geen aanspraak op dezen eeretitel laten gelden. Wij willen hun niet gaarne eene illusie ontnemen, eerder zouden wij hen willen bijstaan om een gilde te worden doch de geschiedenis, de traditie hebben ook hunne rechten, waaraan niet getornd mag worden.

Toen voor eenige jaren door het lid van het gilde St. Dionysius, de heer L.G. de Wijs, de geschiedenis van dit gilde in eene causerie werd behandeld, werd door een lid van St. Sebastiaan gevraagd of St. Sebastiaan kon worden heropgericht. De kwestie is dus ook al eenige jaren oud en de oplossing is nog niet gevonden. Geantwoord werd, dat een gilde, dat slapende is, dus niet meer actief aan het gildeleven deelneemt doch niet is opgeheven, wel weer nieuw leven kan worden ingeblazen; zou het gilde wél zijn opgeheven doch zouden de gildeschatten zich nog bevinden in handen van een der nog levende gildebroeders, dan kon nog wel tot heroprichting worden overgegaan. Wanneer echter alle leden zijn overleden, zooals dit met het oude gilde St. Sebastiaan het geval is, dan wordt de zaak al moeilijker, ook wanneer eventueele nakomelingen van gildebroeders tot heroprichting zouden willen overgaan. Nog moeilijker wordt de zaak, wanneer geheel vreemden de gildeschatten zouden willen opkoopen en dan de zaak op den ouden voet zouden willen gaan voortzetten. Geheel onmogelijk is het, wanneer eene vereeniging, zonder het minste verband, zich een ouden titel wil gaan toeëigenen (1).

Doch dit laatste wil het nieuwe St. Sebastiaan niet, wel zouden de gildebroeders zich in het bezit willen stellen van de schatten, oude perkamenten, boeken en koningsplaten van het oude St. Sebastiaan. Dit is hun goed recht en we wenschen het hun toe, dat zij nog ooit zoo ver zouden kunnen komen; over eene eventueele heroprichting zou dan nog te praten zijn. Wij willen de jonge vereeniging dan een goeden raad geven, een raad, die in dit geval niet duur is en o.i. opvolgenswaard.

Er bestaat eene Federatie van Brabantsche Gilden, waarvan voorzitter is dr. Pannekoek te Gemert en secretaris mr. de Haas uit Eindhoven. In het reglement van deze Federatie wordt de kwestie van het heroprichten van gilden besproken. Deze Federatie bestaat uit kringen en zou St. Sebastiaan eventueel kunnen worden opgericht, dan zou het gilde vallen onder ressort van de kring Oirschot (secretaris M. Jansen uit Oirschot). Wij raden St. Sebastiaan dus aan zich eerst tot het kringbestuur en daarna tot het Federatiebestuur te wenden. St. Sebastiaan zal daar ongetwijfeld gehoor vinden, want alle functionarissen zijn bezield met veel enthousiasme voor het schoone, dat ons uit de middeleeuwen door de gilden is overgebleven. Dat St. Sebastiaan dezen weg ga bewandelen, wij wenschen de gildebroeders dan veel succes; ondertusschen hebben zij bij het openluchtspel met andermans veeren mogen pronken, hetgeen het enthousiasme voor de heroprichting niet weinig zal hebben aangewakkerd.

 

Van oude koningsschilden

De oude koningsschilden zijn voor de geschiedenis van veel belang, vooral voor hen die aan genealogie of heraldiek doen, al moet worden opgemerkt, dat hij, die er gebruik van wil maken, critisch moet zijn aangelegd, want niet altijd zijn de gegevens juist, doch wel kan men ze als leidraad gebruiken; dit ligt vaak aan de technische verzorging.

Wanneer een gildebroeder zich den eeretitel van koning heeft verworven, dan had hij de verplichting daarmede op zich genomen om binnen het jaar het gilde met een koningsplaat, op z'n minst 100 gram wegende, te vereeren. Natuurlijk liet de koning op deze plaat zijn naam graveeren en zoo hij er een had ook zijn familiewapen. Had de koning geen familiewapen, dan werd er wel eens een gefabriceerd, ofwel hij deed daarop uitkomen welk beroep hij uitoefende. In elk geval, hij stelde er prijs op, dat zooveel mogelijk door dit schild omtrent hem verteld werd; echte sprekende koningsplaten dus. Zoo hebben wij voor ons de beeltenis van een koningsplaat van het St. Bavogilde uit Rijsbergen waarop in forsche lijnen een brouwerij staat afgebeeld, een man roert in de brouwkuip, de andere proeft. De koning, Josephus Verhare (1791), heeft er nog het volgende versje bij gezet:

     Ik laaf den dorst aan wie het zij, aan vijanden en vrinden

     En met dat voordeel spijs ik mij en al mijn huijsgezinden

     Zoo doe ik tegelijker tijd

     Twee werken van barmhartigheid.

Die barmhartigheid is wel wat ver gezocht, maar het moet ook rijmen.

Bij de oude koningsschilden van St. Joris (Tilburg) vindt men ook een plaat, waarop een brouwerij staat afgebeeld nl. die van B. Mombers 1 Sept. 1779, met de vermelding dat hij met zijn vrouw "de eer heeft gehad van den Primus in te halen." Het gilde St. Joris heeft verder nog een schild uit het jaar 1613, waarop het wapen van mr. Herman de Roy, secretaris van de heerlijkheid Tilburg en Goirle. Nakomelingen van dezen gildebroeder wonen nog te 's-Bosch (jhr. de Roy van Zuydewijn). Joh. de Lelie, 1735, heeft op de plaat z'n gruttersmolen laten graveeren; Jacq. Lommers z'n blauwververij, 1750. Op een ander schild weer de Veldhovensche molen (standaardmolen). Adriaen Soffaers, oud-burgemeester van Tilburg, noemt zich in 1642 "coninck van papegaeij", terwijl A. v. Gils, schepen van Tilburg en Goirle, in 1807 zich de spreuk van zijn geleerden broeder, Antonius van Gils, de primus, op de koningsplaat laat graveeren: "Non nomis Domine". Joris Verschure 1649, noemt zich "out-borgemester tegenwoordich schepen tot Tilborch ende Goel connick van den papegaie vogel". Het zou ons te ver voeren alle koningsplaten van dit gilde te ontleden, het zijn er vele; wij meenen te hebben aangetoond, dat zij in veel dingen opheldering kunnen geven.

Het oude St. Sebastiaangilde bezit verscheidene oude koningsschilden, w.o. van de familie Coolen (Koolen) (2) met wapen; de familie Verbunt met wapen en ook eenige met teekenen van bedrijf of ambacht. Uit een en ander kan met concludeeren, dat de voornaamste personen lid van een der drie gilden waren. Ook de humor ontbreekt op de koningsschilden niet; zoo lezen wij op een schild van het St. Jorisgilde uit Udenhout:

     Terwijl de Smit om Keijzer schiet

     Werd ik Koning tot zijn verdriet.

Verdere uitleg heeft dit gedicht niet noodig, 't spreekt voor zichzelf. Onze grensgemeente Goirle bezit wel de mooiste verzameling koningsplaten, bij het St. Jorisgilde. Wij komen daarop te gelegener tijd nog wel eens terug.

 

 

1. Dat het oude St. Sebastiaan een boogschuttersgilde was en het nieuwe het geweer hanteert, is geen bezwaar, want er zijn meer gilden, die in het verloop der eeuwen van wapen zijn veranderd vooral na de uitvinding van het geweer.

2. Mr. Dr. Koolen te 's-Bosch, een nakomeling, maakte daarvan gebruik voor het samenstellen van zijne genealogie.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - zaterdag 12 september 1936

 

 

Gemeenteraad van Tilburg

 

 

Uit het verslag van de raadsvergadering van 11 september:

 

5. Voorstel tot het aanvaarden van geschenken de gemeente aangeboden bij gelegenheid van de ingebruikneming van het Paleis-Raadhuis.

 

De heer SMITS (RKZF) is vol bewondering voor de geschenken, die de gemeente heeft aangeboden gekregen, vooral voor de buste van Koning Willem II, van de ambtenaren. Het is hem echter opgevallen, dat hoewel het personeel gezamenlijk een cadeau heeft gegeven nog één ambtenaar gemeend heeft de gemeente privé met een zilveren inktstel te moeten vereeren. Dit maakt geen prettigen indruk doch wekt volgens spreker den schijn, dat dit speciale geschenk moet dienen als protectiemiddel bij een eventueele benoeming van een nieuwen ambtenaar van den Burgerlijken Stand. Verder ziet spreker in dit geschenk nog het bewijs, dat de salarissen der hoogere ambtenaren te hoog zijn. Ten slotte stelt hij voor om het geschenk van dezen ambtenaar niet te aanvaarden.

De heer JANSSENS (RKSP) brengt dank en hulde aan de instanties, die medewerkten aan de totstandkoming van het Paleis-Raadhuis en de daarbij gehouden feesten. Speciaal hulde brengt spreker aan den burgemeester voor zijn groote bemoeiingen, het heele college van B. en W. voor zijn medeleven, Tilburg Vooruit voor het schitterend verloop der feesten, de heeren Vuijsters en Van Meerten voor het openluchtspel, den oud-gemeente-archivaris den heer Ouwerling voor het leveren van tal van geschiedkundige feiten voor het spel, den georganiseerden Middenstand voor de tentoonstelling en ten slotte de politie en de pers voor hun medewerking. B. en W dankt spreker voor den gedenkpenning, die de raadsleden ontvingen, spoort georganiseerde middenstanders en particulieren aan om lid van Tilburg Vooruit te worden en eindigt ten slotte met het uitspreken van den wensch, dat onder Gods zegen en de leiding van den burgemeester in dit schoone gebouw nog heel wat moge tot stand gebracht worden.

De VOORZITTER dankt voor de hartelijke woorden er daarbij op wijzend, dat hij het inrichten van het paleis inderdaad tot een van zijn voornaamste taken gerekend heeft. Dat het zulk een mooi monument is geworden, is echter niet aan B. en W. maar aan den architect Oscar Leeuw te danken. Indien B. en W. eenigen dank verdienen, dan zit de aanleiding daartoe meer in de groote moeilijkheden, die bij de voorbereiding zijn overwonnen. Hoofdzaak is echter, dat de raad heeft ingezien welk een groot belang het voor Tilburg was dit paleis tot raadhuis in te richten. Zoowel den raad van destijds als den huidige, brengt spreker hartelijk dank voor den ondervonden steun om daarna den wensch uit te spreken, dat dit paleis een plaats zal mogen zijn, waar wijze en goede besluiten genomen worden in de prettige harmonie, die men ook in het verleden steeds gekend heeft.

Ten aanzien van het betoog van den heer Smits zegt spreker, dat het wel wat vreemd aandoet op een geschenk, dat de gemeente krijgt, dergelijke critiek te hooren. Het spijt spreker dan ook, dat de heer Smits zich op zulk een wijze heeft uitgelaten, want die was niet erg animeerend voor degenen, die ook nog eens iets zouden willen geven. Bovendien was het onvoorzichtig van den heer Smits en wel omdat B. en W. al lang vóór men het geschenk kreeg, besloten hadden geen nieuw hoofd voor den Burgerlijken Stand meer te benoemen, omdat deze bij de Bevolking wordt ondergebracht en de chef van deze afdeeling ook 't hoofd van den Burgerlijken Stand wordt.

De ambtenaar, die het cadeau gegeven heeft, was degene welke steeds in het verleden den heer Looyens bij diens afwezigheid verving en daaruit valt het te verklaren, dat deze voor den Burgerlijken Stand een extra cadeau aanbood. Zoo de zaak bezien, verdient het geschenk wel degelijk groote waardeering.

Het voorstel Smits, tot niet-aanvaarding van het geschenk, dat gesteund wordt door den heer Ketelaars, wordt in stemming gebracht en verworpen met 4 tegen 28 stemmen. Voor stemden alleen de vier leden van de RK Zuiderfront.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 15 september 1936

 

 

Ingezonden Stukken

 

Tilburg, 10-9-'36

Bureau N.T.C. alhier

 

Mijne Heeren,

Naar aanleiding van het geschrijf omtrent de invoering van een nieuwe straatnaam, nl. de Prins Bernhardstraat, verzoek ik u beleefd e.e.a. in uw blad te willen opnemen.

 

De oplossing is m.i. heel eenvoudig. Daar men nooit meer spreekt van het raadhuis doch steeds van het Paleis-Raadhuis, wordt de Raadhuisstraat herdoopt in Paleis-Raadhuisstraat en de Paleisstraat in Prins Bernhardstraat, dan is deze meteen in de buurt waar ze thuis hoort.

 

Dankend voor de opname.

A. de R.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - woensdag 16 september 1936

 

 

Naspel "Koning Willem II in Tilburg"

 

Gepasseerden Zondag maakte een groepje gewezen deelnemers van het openluchtspel der Paleis-Raadhuisfeesten een uitstapje naar Rotterdam, hiertoe uitgenoodigd door de bekende danspaedagoge Xanda Stradowska onder welker bekwame leiding indertijd de folkloristische dansen werden ingestudeerd welke het openluchtspel zulk een buitengewone bekoring gaven. Het mag wel als een van de vele verdiensten van het openluchtspel worden aangemerkt, dat het ook den deelnemers zelve uren heeft geschonken van ware en oprechte vreugde waaraan onze tijd helaas zoo arm is; vandaar dan ook dat hij vele onzer Tilburgsche Volksdansers een blijvende ambitie ontstaan is tot het beoefenen van folkloristische dansen. Zulks blijkt wel uit het feit dat nu, vier weken na de laatste voorstelling, met daartusschenin de kermis en andere gebeurlijkheden, het enthousiasme nog niet geluwd is.

Zoo togen dan Zondag een 25-tal jongelui op eigen kosten per spoor naar Rotterdam, waar zij een gastvrij onthaal vonden bij mevr. Xanda Stradowska en hare leerlingen welke laatsten indertijd ook te Tilburg een demonstratie gaven. Men ontmoette dus geen onbekenden. De dag werd doorgebracht in gezellig samenzijn, waarbij de Tilburgers kennis maakten met een serie voor hen nog geheel nieuwe dansen en tevens gelegenheid kregen deze tegelijkertijd mede te beoefenen. De heer F. Broers als woordvoerder der Tilburgers bood mevr. Stradowska bij zijn dankwoord een bouquet bloemen aan. Aan het slot van dezen welgeslaagden dag riep men elkander geen afscheid maar een spoedig tot weerziens toe.

Mochten onze jongelui er in slagen ook hier ter plaatse een kern te vormen, welke de folklore in den vorm van den dans zou propageeren, als tegengif van veel hedendaagsch schijnvermaak, dan zou hierdoor Tilburg een belangrijke cultuurinstelling rijker zijn geworden, zulks als de vrucht van het eenmaal gegeven openluchtspel.

Zooals reeds eerder gemeld komt Xanda Stradowska dit seizoen wederom naar Tilburg voor de Kleine Academie.

 

Naar het begin van de pagina