Elke dinsdag met je zorgen naar Peerke

 

 Eijkens

 

 

 

 

Op 14 januari is het precies 125 jaar geleden dat in Batavia Peerke Donders overleed, de Tilburgse zalige die de geschiedenis inging als 'De apostel der melaatsen'.  Op de plek waar zijn geboortehuisje stond  in de Heikant (Tilburg-Noord)  werd in 1923 een kapel gebouwd in Surinaamse stijl. Jarenlang was het hier gebedsdienst op de woensdagmiddag, een initiatief van meester Weesie, onderwijzer op  't Goirke. "Het was een lekendienst, en dat was voor die tijd heel bijzonder", zegt pastor Wim Manders (80). "Toen de redemptoristen het overnamen werden de diensten verplaatst naar de dinsdag en kwamen er ook eucharistievieringen bij op de eerste dinsdag van de maand." Zelf nam de norbertijn in 2001 de wekelijks terugkerende taak over van de laatste redemptorist, pater Meijnders.

Komen er in een 'gewone' dienst gemiddeld zo'n 40 à 50 bezoekers, bij eucharistievieringen is de kapel vaak tot de laatste plaats bezet. Pastor Manders: "Het zijn vooral Tilburgers die hun liefde voor Peerke een plaats willen geven in hun levensritme. Velen worden daarbij gemotiveerd door de noden die ze aanbevelen, vooral hun zorgen op medisch en financieel gebied."

Die zorgen worden ook, al of niet anoniem, geuit in het zogeheten intentieboek dat men achterin de kapel kan vinden. Pastor Manders: "Ik ben daar pas kort voor de 200ste geboortedag van Peerke in 2009 mee begonnen. We zijn al met het derde boek bezig."

De pastor telt menig trouwe klant onder de kapelgangers. "Veel mensen kennen elkaar, wat nog versterkt wordt door het koffie- of theedrinken na afloop van de dienst." Dat gebeurt in het aangrenzende café dat de naam draagt van de Tilburgse zalige.

De allertrouwste bezoekers zijn wel Dinie van Dijk en Dinie de Jong. "Mijn medewerksters", zegt pastor Manders. "Zij waren hier al actief voordat ik begon en verzorgen ook de diensten als ik bijvoorbeeld op vakantie ben." Dat het vrouwelijke element sterk vertegenwoordigd is, blijkt ook uit het feit dat er een vrouwelijke koster is in de persoon van de oorspronkelijk uit Suriname afkomstige Carla Doekhi. Surinamers vormen overigens een minderheid bij de diensten die steevast om 14.30 uur beginnen.