Naar het Observatorium van Rob Berkel

Joep Eijkens

 

 

 

Rob Berkel is de grote man achter de stichting Lorenzetti. Deze 'stichting voor beeld, geluid en tekst' is niet op de laatste plaats bekend vanwege zijn collectie  verzamelingen. Want Berkel verzamelt al van kindsaf aan van alles en nog wat: van hedendaagse beeldende kunst tot schelpen, van Japanse prenten tot oude foto's. En menige afgedankt gebruiksvoorwerp vindt zijn weg naar een apart onderdeel van de collectie, het 'Museum van Onaanzienlijke Dingen'.

Een deel van de diverse verzamelingen is te zien op Berkels website (www.lorenzetti.nl) maar af en toe treedt hij er ook mee naar buiten. Zo trok zijn tentoonstelling 'Het Labyrinth'  in de oude fabriek van Eras aan de Goirkestraat  in 2003 heel wat bekijks. En naar verwachting zal dat ook het geval zijn met zijn tijdelijke museum 'Observatorium'. Ditmaal heeft de oud-directeur van Scryption voor bijna vier maanden onderdak gevonden in een prachtige zaal die verscholen ligt achter de hoge gevel van het voormalige meisjesweeshuis Maria Goretti aan het Wilhelminapark te Tilburg.

Tegenwoordig staat het omvangrijke door de Stichting Ateliers beheerde complex bekend als 'Goretti'. Kunstenaars hebben er hun atelier en er worden ook diverse cursussen gegeven, van modeltekenen tot beeldhouwen en van keramiek tot fotografie. Een beetje in de sfeer van het vroegere Duvelhok. En dan is er dus die zaal. Was die oorspronkelijk bedoeld als concertzaal voor Harmonie Orpheus, later deed ze ondermeer dienst als kegelbaan en kapel. En na een recente verbouwing is het een prachtige ruimte geworden om exposities te houden.

Ontdekkingstocht

Rob Berkel mocht het spits afbijten met zijn 'Observatorium' en dat heeft hij geweten want de inrichting van de tentoonstelling moest tussen de stoffige bouwwvakkersbedrijven door zijn beslag krijgen. Maar de Tilburgse kunstenaar is een ongelooflijke doorzetter. En zo konden de bezoekers van de Nieuwjaarsborrel van de Stichting Ateliers vorige week donderdag al een beetje de sfeer proeven van het 'Observatorium', door hem omschreven als 'een ontdekkingstocht langs kunst en natuur'. Een ontdekkingstocht in het donker overigens, waarbij gebruik gemaakt wordt van kleine schijnwerpers van het type knijpkat.

Uiteraard waren er ook toespraken tijdens de borrel, ondermeer van Wilbert van Herwijnen en van Rob Berkel zelf. Die laatste nam de gelegenheid te baat om lucht te geven aan zijn boosheid over de ondergang van Scryption, het museum waar hij jaren lang met hart en ziel voor werkte. Contrasteerde het sluiten van de subsidiekraan voor dit unieke museum niet pijnlijk met de miljoenen kostende poging om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden?

Eclips

De dag erna was Berkel alweer druk bezig om zijn 'Observatorium' verder in te richten. Er zal trouwens niet alleen 'kunst en natuur' te zien zijn. Want ook de oude glorie van de concertzaal wordt in zekere mate in ere gesteld: van 23 januari tot en met 17 april vindt hier op twaalf zondagmiddagen het Eclips Festival plaats onder het motto 'Muziek en dans in Tilburg - Van gitaar tot gamelan en van Gesualdo tot Cage'. En, jazeker, ook hier is Berkel de geestelijke vader en drijvende kracht.

PS Na het maken van deze bijdrage was de tentoonstelling bijna klaar. Gisteren ging hij open voor het publiek.

Zie ook:

www.eclipsfestival.nl

www.observatoriumtilburg.nl