Joep Eijkens

Wat een dag in Heeze!

 

 

Al jaren sta ik tijdens de laatste zondag van augustus op 'Boeken rond het Paleis', de jaarlijkse Tilburgse markt voor tweedehandsboeken. En al jaren denk ik: wat jammer dat ik nu de cultuurhistorische optocht van de Brabantsedag mis die steevast op diezelfde zondag door Heeze trekt.

Dit jaar besloot ik voor de optocht te kiezen en ik heb geen moment spijt gehad.

Goed, ik ben de afgelopen zondagmorgen eerst naar 'Boeken rond het Paleis' gegaan. Ditmaal uitsluitend als potentiële klant en dat voelde niet slecht. Na een royale tussenstop in een Tilburgse wijk waar honderden bewoners garageverkoop hielden, reisde ik naar Heeze.

De optocht vormt het feestelijke slot van een negen dagen durend cultureel programma en al wie in het dorp op een of andere manier creatief is, doet eraan mee. Dit was de 59e editie en het motto luidde: Wat een dag! Zestien gigantische, door honderden figuranten bevolkte en begeleide 'theaterdecors' op wielen – als het ware mini-optochtjes op zichzelf – reden mee, elk gemaakt door een andere wagenbouwersgroep.

De verbluffend knap gemaakte en artistiek fraaie tableaux vivants beeldden diverse feiten en gebeurtenissen uit de Brabantse historie uit. Dat 'Brabants' wordt hier overigens heel ruim opgevat, want ook onze zuiderburen kregen volop aandacht; het hele gebied dat ooit tot het hertogdom Brabant behoorde, doet mee. En dat de optocht opende met 'De Dag des Oordeels' leek de omgekeerde wereld. Deze keer was gekozen voor een chronologische indeling van de optocht. ‘De Dag des Oordeels’ had een schilderij van Jeroen Bosch als inspiratiebron, en was daarmee het oudste onderwerp in de optocht.

Om een greep te doen uit de historische gebeurtenissen die vervolgens de revue passeerden: die varieerden van '11 september 1629 – Hollanders leggen Bossche Moerasdraak droog' tot '30 december 1880  – De Watersnoodramp van Nieuwkuijk'  en van '19 december 1895 – De Tilburgse textielindustrieel Jos Bogaers rijdt de eerste auto in Nederland' tot '25 mei 1913 – Sportwereld presenteert: De Ronde van Vlaanderen'.

Ruim 2000 acteurs en figuranten deden mee, prachtig geschminkt en gekleed in zelf gemaakte kleren. Wat een rijkdom! – zeker als je het vergelijkt met carnavalsoptochten die wat mij betreft zelden uitblinken in originaliteit.

Het laatste tableau vivant haakte verrassend in op onze eigen actualiteit: '18 februari 1915: Opening Vluchtoord Uden'.

En daarna ging het feest op Strabrecht – een soort Frankische driehoek – verder, niet op de laatste plaats voor alle figuranten en andere medewerkers die zich te goed deden aan drank en voedsel. Gezeten aan lange tafels onder hoge bomen deed het gezelschap me even aan een schilderij van Bruegel denken.

 

PS

Aan de optocht is ook een wedstrijd verbonden. De eerste prijs ging naar 'De Watersnoodramp van Nieuwkuijk'. Tweede werd ‘De opening van ‘t Halve Zolen Lijntje’ en 'De Tilburgse textielindustrieel Jos Bogaers rijdt de eerste auto in Nederland' eindigde op de derde plaats.