INHOUD APARTE FOTO'S
CUBRA HOME
AUTEURS
EIGEN WEG JOEP EIJKENS
BRABANTS LICHT

51: 24-12-2019

Bofkontjes


Midas Dekkers schreef er een vaak bejubeld boek over: Lief dier, over bestialiteit ofwel de vleselijke liefde tussen mens en dier. Van Leda en haar zwaan tot Gerard Reve en zijn goddelijke ezel. Of daar ook de foto bijhoort die ik ditmaal onder uw aandacht wil brengen? Het is maar hoe je aankijkt tegen de twee schattige hondjes die een behaaglijk plekje hebben gevonden op de boezem van een naamloze vrouw. Wat voor de een grappig is, kan voor de ander niet door de beugel. Lucky dogs staat er bij.

Eigenlijk moeten we niet praten over één foto maar van twee. Maar wel twee dezelfde. Stereofoto's worden ze genoemd. Ze zitten vaak op een karton geplakt en moeten bekeken worden met een stereoscoop. Stereoscopen heb je in alle soorten en maten maar het principe is steeds hetzelfde. Je kijkt door een soort brilletje naar twee gelijke foto's met het effect dat je de afbeelding in 3-D ziet. Wat het gevoel geeft dat je echt rondloopt in bijvoorbeeld de St.Pieter in Rome of oog in oog staat met een leeuw. Honderdduizenden, nee, miljoenen stereoplaatjes moeten zo geproduceerd zijn, met name tussen het midden van de 19e en het begin van de 20e eeuw. De onderwerpen liepen uiteen van toeristische attracties uit de hele wereld tot onder de toonbank verkochte porno.

Hoort deze foto in laatst genoemde categorie thuis? Nee hoor, er is volgens mij althans niets aanstootgevends op te zien. Het is gewoon een aardige foto van een vriendelijke dame met twee grappige hondjes. Hooguit zou je kunnen beweren dat ze op zoek lijken te zijn, maar zo zijn jonge hondjes. En voor de rest: wie wil fantaseren, hij gaat zijn gang. Of zij natuurlijk.

 

PS Nog even terug naar Heukelom

Ik kom nog even terug op de vorige aflevering van deze rubriek, getiteld 'Gewaagde posen in Heukelom'. Ter herinnering: die ging over een kleine fotoserie waarin vrouwenbenen en een automobiel een hoofdrol speelden. In het betreffende stukje fantaseerde ik over een fotograaf die zijn vriendin expres over zijn auto liet lopen om 'spannende' plaatjes te kunnen schieten.

Welnu, Martin van der Waals liet me weten dat de foto's waarschijnlijk genomen zijn door André Eschauzier en dat daarop te zien is hoe diens vrouw Mientje probeert om “in de zogenaamde 'rumble seat' te klimmen. Dat was een extra uitklapbare zitplaats...” Om het duidelijker te maken stuurde hij ook nog een foto van Buster Keaton, tijdens een filmopname zittend in zo'n speciaal zitje in het achterste deel van de auto.

Daar bleef het niet bij want Van der Waals wist opmerkelijk genoeg ook nog te vertellen dat er ooit een liedje gemaakt was over die 'rumble seat', in 1928 op de plaats gezet door Harry Reser's Six Jumping Jacks. En hij voegde er een link bij naar een site waarop je het nummer kon horen – plùs de tekst:

Just get 'em in a rumble

In a little rumble

Get 'em in a rumble seat

Girlies always tumble
Like the bees they bumble
Sittin' in a rumble seat
Now, they just cuddle up, and oh, boy! How you feel!
You sure can love 'em when you're not behind the wheel!
There's a great attraction
Lots of satisfaction
Sittin' in a rumble seat
It's a great invention
And for close attention
Positively can't be beat!
Now, you can love your sweetie in the parlor at night
But if you want your lovin' and you want it done right
Just get 'em in a rumble
In a little rumble

Get 'em in a rumble seat!


Dat nummer van Harry Reser is natuurlijk satirisch bedoeld”, aldus Van der Waals. “Je zit lekker dicht op elkaar (cuddle up) in zo'n situatie. En dat werkt natuurlijk in het voordeel van de 'erotische spanning'...”