HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

64ste Jaargang - april 2015

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

 

 

 

©Brabant Cultureel – juni 2015

 

Column: Delegatie

 

door JACE van de Ven

 

‘Een vrij grote Brabantse delegatie’ waarvan ook Chris van Koppen, directeur van het bkkc, deel van uitmaakte is naar Oklahoma City geweest. De delegatie maakte de reis in het kader van een uitwisseling van het Districts of Creativity Network, een wereldwijd netwerk van 14 ‘sterke creatieve en innovatieve regio’s’, waartoe ook Noord-Brabant is toegetreden.

Een 25-jarig kunstredacteurschap heeft mij argwanend gemaakt als personen of instanties zichzelf creatief of innovatief noemen. Het zijn termen uit de grabbelton van dik betaalde mediaconsultants – zo hebben ze er nog een tiental – die zij op ongeacht welke zaak plakken waarmee ze van doen krijgen.

Ik weet niet of ze alleen maar met zijn allen lekker op reis wilden of dat ze dachten in Oklahoma City iets te kunnen opsteken op sterk creatief of innovatief gebied, onze delegatie. Feit is wel dat ze daar in de Amerikaanse binnenlanden een roeibaan aantroffen waar je ook ’s nachts op mag roeien, een ijshockeystadion waar een basketbalclub in speelt en een omgeving waarin naar schaliegas geboord wordt, terwijl het verband met de aardschokken die er sindsdien plaatsvinden ontkend wordt. En hoe konden al deze innovatieve en creatieve zaken in Oklahoma zich ontwikkelen tot de voortreffelijkheden die ze nu zijn? Omdat sponsors het zo bepaalden.

Maar de vrij grote Brabantse delegatie heeft meer opgestoken. Dat er in het centrum van Oklahoma City in het weekend vrijwel niemand op straat is en dat er nauwelijks winkels of restaurants zijn. Alsof dat niet in alle in het binnenland gelegen steden van de VS is het geval is. Dat de stad met zo’n 600.000 inwoners zich uitstrekt over een enorme oppervlakte en dus niet te vergelijken is met steden bij ons. Dat er sinds 1993 een Metropolitan Area Projects Plan bezig is, dat het al genoemde als ijshockeystadion gebouwde basketbalstadion en de roeibaan opleverde. Ook gaan ze via dat plan in verval geraakte pakhuizen bestemmingen geven als café, restaurant en galerie en gaan ze mogelijk het openbaar vervoer verbeteren en meer trottoirs aanleggen. De innovatie staat voor niets daar op het Amerikaanse platteland.

Geen wonder dat de bevolking van Oklahoma City sinds 1990 sterk gegroeid is, van 400.000 naar ruim 600.000. ‘In de VS is Oklahoma nu de staat met de meeste start ups, meer dan in Californië,’ schrijft Van Koppen. En dat de Oklahomanezen denken dat dat komt door de basketbalclub en door de grote terreuraanslag in hun stad in 1995.

‘Al het moois,’ schrijft Van Koppen, ‘heeft uiteraard ook een keerzijde.’ Particuliere investeerders blijken de dienst uit te maken en de onderlinge samenhang tussen alle projecten is niet altijd gewaarborgd. Alle grond is particulier bezit en iedere eigenaar kan op zijn grond doen wat hij belieft.

Uiteindelijk is de vrij grote delegatie daar ook nog naar het Creativity World Forum geweest, een conferentiedag waar 1200 mensen op af kwamen om te luisteren naar verhalen over het verbinden van creativiteit en economie. Had u een ander onderwerp verwacht? Van Koppen vond het niks toevoegen, temeer daar veel sprekers er alleen maar stonden om de sponsors van het feestje te representeren: Lego en Walt Disney.

Ontluisterend weinig kennelijk wat een Brabander in Oklahoma kan opsteken. En dan blijken er in zo’n staat met de meeste ‘start ups’ ook nog eens 40.000 dakloze tieners rond te zwerven. Kunnen Lego en Walt Disney daar misschien iets aan doen? Oklahoma zelf onderkent dat probleem niets eens. Het is te hopen dat ‘een vrij grote Brabantse delegatie’ van Brabantse kopstukken in Oklahoma heeft ingezien hoe het hier in elk geval niet moet. Dan heeft zo’n overbodige reis nog enige zin gehad.