HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

64ste Jaargang - nummer 1 - februari 2015

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

www.cultuurparticipatie.nl/

 

©Brabant Cultureel – februari 2015

Karavaan Kunst voor het leven

 

Ooit draaide het hele cultuurbeleid om jongerenparticipatie, nu zijn ook ouderen in beeld als doelgroep. De Karavaan Kunst voor het Leven trekt met dit doel door het land en deed ook Breda aan. De stad blijkt al aardig wat aanbod in huis te hebben.

 

door Muriel Boll

 

Het Fonds voor Cultuurparticipatie houdt zich bezig met initiatieven om mens en cultuur bij elkaar te brengen, om mensen actief te laten deelnemen aan cultuur, om een brug te vormen tussen samenleving en cultuur. Dat doet het Fonds door middel van cultuureducatie en door amateurkunst en talentontwikkeling te ondersteunen. Mensen te laten zien hoeveel plezier je kunt hebben door mee te doen aan amateurkunst, muziek maken, toneelspelen, dansen.

 

Wethouder Miriam Haagh (l.) en Hedy d’Ancona in de Nieuwe Veste. foto Fonds voor cultuurparticipatie

 

Er wordt al veel gedaan om kinderen enthousiast te maken voor kunst en cultuur, want ‘jong geleerd, oud gedaan’, nietwaar? Maar dat ‘oud gedaan’ kan wel een zetje gebruiken, en daarom trok het Fonds de afgelopen maanden met de Karavaan Kunst voor het Leven door het land. Half januari deed deze Karavaan Breda aan, onder de enthousiaste aanvoering van Hedy d’Ancona. Ooit was d’Ancona minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, eerder al staatssecretaris voor volwasseneneducatie, en inmiddels is ze 77 jaar oud. Een betere karavaanleider kun je niet hebben. Behalve de genoemde wapenfeiten was zij één van de oprichters van het blad Opzij en van de actiegroep Man Vrouw Maatschappij.

 

 

Het Nieuwe Veste Plus orkest. foto Fonds voor cultuurparticipatie

 

 

Vertegenwoordigers

In de concertzaal van de Nieuwe Veste, het Bredase centrum voor de kunsten, troffen vertegenwoordigers van sociale organisaties, kunst- en zorginstellingen, twee wethouders, maar ook oudere kunstenaars en ‘gewone’ ouderen elkaar voor een programma van gesprekken en optredens. Weinig ouderen trouwens. Er was een hele groep ouderen verwacht, maar daar ging iets mis met de bus.

‘Ouderenparticipatie op het gebied van de kunst is goed voor de kunst én goed voor de ouderen,’ zo sprak Miriam Haagh, wethouder voor Zorg. ‘Wie zich met passie aan iets wijdt, heeft minder last van fysieke en andere ongemakken.’ Twee dansers, Joke Prins (85), Jan Pijnenborg (78), dansten vervolgens l’Esprit de la Rose. Nee, geen ingewikkelde arabesken. Maar de mooi strakke bewegingen waren rijk aan expressie. Waardevolle momenten werden in de vorm van een rode roos uit het leven geknipt en verzameld tot een boeket. Mooi om te zien en fijn om te doen, denk ik. Pijnenborg heeft jarenlang lessen gegeven in dansexpressie aan toneelscholen en andere beroepsopleidingen. Nu geeft hij die lessen aan ouderen, en schildert hij. ‘Bezig zijn met kunst doet iets met je geest, brengt je in een andere wereld.’

 

 

Joke Prins (85) en Jan Pijnenborg (78) dansen l’Esprit de la Rose. foto Fonds voor cultuurparticipatie

 

            Dansgroep De Stilte danste een mooi ballet. Zij stellen dansprojecten voor middelbare scholen samen, geven dansles aan jonge kinderen en aan ouderen, en maken stukken die door kinderen en ouderen met veel plezier samen worden uitgevoerd. De Nieuwe Veste zelf kwam op de proppen met het Nieuwe Veste Plus orkest, met veel klarinettisten. Het oudste orkestlid is een bassist van 94 jaar! Zij begeleidden de vijfentachtigjarige Harry van Dongen die met een volle warme stem evergreens zong als Fly me to the Moon van Frank Sinatra. Het plezier spatte eraf.

 

 

Het Nieuwe Veste Plus orkest. foto Fonds voor cultuurparticipatie

 

 

App

"Eenzaamheid ligt bij ouderen altijd op de loer," zei Gertjan Endedijk, directeur van de Nieuwe Veste. "In samenwerking met de GGD ontwikkelen wij een creatief aanbod voor ouderen, daar is geld voor uitgetrokken. Omdat ouderen niet altijd weten wat ze leuk vinden, is het belangrijk dat ze kennis kunnen maken met bestaande en nieuwe activiteiten als cursussen schrijven, muziek, theater. Met de GGD denken we ook na hóe je laat weten dat al die cursussen er voor hen zijn. Meedoen aan allerlei vormen van bezig zijn met kunst kan een mooi en goed middel tegen eenzaamheid zijn." 

Diverse mensen illustreerden dit met hun verhalen. De stichting Worstenbrood, een groep bewoners van huize De Donk in Ulvenhout, verzorgt de catering bij buurtprojecten. Iemand vertelde dat hij met studenten van de NHTV internationaal hoger onderwijs Breda een app ontwikkelt voor een memory-game, een soort elektronische bingo dat ook gespeeld kan worden door mensen die weinig of niet bekend zijn met elektronisch verkeer.

Met al deze mensen had d’Ancona een kort gesprek. Zij vatte de verschillende onderdelen bondig en humoristisch samen en kwam met het publiek tot de conclusie dat er in Breda al flink wat gedaan wordt op het gebied van ouderen en kunstparticipatie. Als zorg en cultuur de krachten bundelen, hebben ouderen daar veel plezier van.

De komst naar Breda van de Karavaan Kunst voor het leven bood de stad de gelegenheid te laten zien dat er voor ouderen heel wat mogelijkheden zijn om op een actieve manier kunst aan hun leven toe te voegen. De optredens en verhalen maakten duidelijk hoe fijn het is om daar aan mee te doen.

 

 

Hedy d'Ancona interviewt Gertjan Endedijk, directeur van de Nieuwe Veste. foto Fonds voor cultuurparticipatie