HOME CUBRA

INHOUD AUTEURS

Brabant Cultureel • Brabant Literair

Tijdschrift voor kunst, cultuur en literatuur

62ste Jaargang - oktober 2013

 
HOME BC / BL Contact / Reageren Archief Brabant Cultureel Archief Brabant Literair
 
 

www.brabantsedag.nl

www.youtube.com/user/brabantsedag

 

Watch our Steps is tijdens de Dutch Design Week (19 t/m 27 okt. 2013) dagelijks te zien in Klokgebouw Hall 3, Klokgebouw 50 te Eindhoven.

 

www.dutchdesignweek.nl

www.ddw.nl

www.slem.nl/events

 

Waalwijkse schoenenmuseum

In het Nederlandse Leder & Schoenenmuseum in Waalwijk was deze zomer een bijzondere tentoonstelling te zien: de Kobi Levi Footwear Art expositie (zie Archief Brabant Cultureel: Klik Hier). Wegens groot succes is deze tentoonstelling verlengd tot en met 5 januari 2014. Dit succes bleek onder meer uit het feit dat Levi, een Israëlische ontwerper, een stuk of vijf workshops heeft gegeven in plaats van twee zoals aanvankelijk de bedoeling was.

In het museumcafé werd op 19 september 2013 de eerste les gegeven voor studenten Industrial Footwear Design (IFD) van de Dutch Health Tec Academy. De IFD-opleiding is volledig gericht op het ontwerpen van schoenen voor de schoenindustrie. Behalve aan het ontplooien van de creativiteit en het leren werken met tekenprogramma’s, wordt veel aandacht geschonken aan de relatie met potentiële opdrachtgevers. Wat wil de klant precies en hoe maak je van het gevraagde een aantrekkelijk, commercieel product, zulke vragen komen aan bod.

In de herfstvakantie organiseert het museum twee workshops voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Ze kunnen houten leesten versieren met stukjes leer, siersteentjes, lintjes en dergelijke meer. Op woensdag 16 oktober en vrijdag 18 oktober kunnen ze een eigen schoen ontwerpen.

 

www.schoenenmuseum.nl

 

© Brabant Cultureel / Brabant Literair – oktober 2013

Schoenentalent uit Japan, Italië, Nederland, Finland en… Heeze

 

De Brabantsedag in Heeze is al vele jaren een fenomeen zonder weerga. Het is een festijn waarvoor het hele dorp in touw is. Op de dag van de beroemde optocht doet de ene helft mee op en om de wagens en kijkt de andere helft toe, maar ook aan de voorbereiding werken vele handen een jaar lang mee. Bijzonder was dit jaar (2013) een expositie van schoenontwerpen die binnenkort ook in Eindhoven nog is te zien.

 

door Muriel Boll

 

Het was een uitbundig feest in Heeze, tijdens de Brabantsedag. Nou ja, dag, het dorp was negen dagen lang volgepropt met cultuur. Concerten, theater binnen en buiten, een kunstmarkt, tentoonstellingen, en als klap op de vuurpijl de jaarlijkse uitbundige cultuurhistorische optocht. Het verbindende thema van dit jaar was ‘Hoezo middeleeuws?!’ Ik zag het spektakel voor het eerst en kan het iedereen aanraden.

 

Brabantsedag Heeze 2013: Van middeleeuwse markt naar marktplaats. foto Bert Keet

 

Het was te voelen en te zien dat er met het grootste plezier aan was gewerkt. Ook liepen er vaak grote groepen mee, waarvoor dus heel veel kleding bedacht en gemaakt moesten worden. Ze zijn er in Heeze tenminste de hele zomer, soms wel een jaar mee zoet. Het bouwen van de ontwerpen vraagt behalve denkwerk, ook heel wat geverf en getimmer. ‘Van middeleeuwse markt naar marktplaats van nu’ heette de winnende wagen van dit jaar. Uitgebeeld werd hoe in de middeleeuwen waren aan de man gebracht werden. Figuranten in middeleeuwse kledij achter kramen met vis, groenten, potten en pannen, prezen hun waren luidkeels aan. Dan maakten ze zich plotseling klein en hielden zich stil, klapten hun kramen om die dan beeldschermen met tekst werden. Moderne handel gaat in stilte.

 

Houtschaafsels

Een van de tentoonstellingen tijdens deze Brabantsedag was een schoenenexpositie, en daarmee had Heeze een mooie primeur. De tentoonstelling werd hier voor het eerst gehouden, maar wie die heeft gemist kan dit moois alsnog bekijken tijdens de Dutch Design Week van 19 tot en met 27 oktober in Eindhoven. Dat is een enorme gebeurtenis. Vorig jaar waren er driehonderd evenementen, verdeeld over 83 locaties, die samen zo’n 200.000 bezoekers trokken. Een jaarlijks onderdeel is de Graduation Show met afstudeerwerk van de Design Academy Eindhoven. Daar past deze tentoonstelling uit Heeze goed bij, want wat je daar zag, was het eindexamenwerk van studenten en net afgestudeerden van de Hiko Mizuno modeopleiding in Tokyo, en van Italiaanse studenten van de Polimoda opleiding uit Florence in Italië.

 

Afbeeldingen van deze knekelschoen op de vloer markeerden de route naar de tentoonstelling in Heeze.

 

Er waren onder andere schoenen die er uitzagen als een grote knekelvoet opgebouwd uit losse stukken leer, die ik zo in een lichtgevende versie voor me zag. Er was een schoen met een zool die bestond uit gevlochten, gekleurde reepjes leer, een laars gemaakt van door elkaar gevlochten riet en leer, gelukkig gevoerd met zacht textiel. Ook laarzen waarbij een worm zich bij de hiel naar binnen vrat en er bij de wreef weer uitkwam, en een soort ganzenvoetjes van gebreid spul. Een schoen bekleed met het toch wat harde materiaal als houtschaafsels, leek heel zacht door de houten schubjes, die op veertjes leken. Mooi zijn ook de laarzen die de indruk wekken dat je je voeten uit een lava- of modderstroom trekt. Daar zitten plateauzolen onder met hoge hak, maar die hebben geen rechte lijnen, het lijken stukken afgebrokkeld antraciet.

 

Ontwerp eindexamenstudent Hiko Mizuno modeopleiding in Tokyo

 

Ontwerp eindexamenstudent Hiko Mizuno modeopleiding in Tokyo  

 

Internationale prijs

Behalve dit werk van studenten waren er ook schoenen van Aku Bäckström uit Finland en Roderick Pieters uit Arnhem. Deze twee ontwerpers wonnen vorig jaar een internationale prijs voor het beste eindexamenwerk, de Watch our Steps.

Geen van beide ontwerpers maakt gebruik van machines bij het vervaardigen, alles gaat met de hand. Pieters gebruikt zelfs geen lijm, hij naait het leer in elkaar. De schoenen doen daardoor denken aan oude tijden, maar ze lijken me zeer draagbaar en comfortabel. Pieters baseert zich vooral op oude vormen, je kunt je er zo iemand in middeleeuwse doeken of klederdracht bij denken. Hij gebruikt veel suède. Bäckström gebruikt minder zacht materiaal. Bij hem lijkt het ambachtelijke voorop te staan. Zijn schoenen hebben een hardere en duidelijk masculiene vorm. Ze hebben bijvoorbeeld een hogere neus.

 

Bobby Beltz

Wat me opviel bij deze tentoonstelling was dat de schoenen duidelijk schoenen bleven. Ze waren opvallend door de verwerking van de materialen, maar er was niet geprobeerd daar iets heel anders van te maken, een bloem of een dier bijvoorbeeld. De materialen waren over het algemeen stevig en zelden in opvallende kleuren geverfd. Dat lijkt me een goed uitgangspunt voor beginnende ontwerpers: eerst uitvissen wat je met je materiaal kunt doen. Later kun je je dan meer vrijheden veroorloven.

 

Schoenen van Bobby Beltz. foto Bert Keet

 

Het was een kleine, mooie tentoonstelling daar in Heeze, en er was nog een verrassing: de schoenen van Bobby Beltz, een jonge ontwerper (17 jaar) uit Heeze. Hij heeft dit jaar de vmbo-opleiding afgerond aan het St. Lucas in Boxtel, school voor beroepen in de creatieve industrie. Hij vervolgt zijn opleiding nu met het mbo. Bobby heeft heel wat in zijn mars. Op de Brabantsedag liet hij zijn nieuwste werk zien: stoere molières, uitgevoerd in een prachtige, kleurige stof – die hij trouwens ook zelf had ontworpen en laten maken – en gevoerd met weer een andere mooie stof. Wie krijgt dat voor elkaar op die leeftijd?

‘Het is gekomen doordat we op school een modeshow moesten maken,’ vertelt Bobby. ‘Dat vond ik fantastisch. Ik heb kleren gemaakt, schoenen, laarzen, en ontdekte dat ik daar graag mijn beroep van wil maken. Toen was ik veertien jaar.’ Zo jong als hij was, stapte hij naar de bekende schoenenontwerper Floris van Bommel en kreeg van hem lappen leer en leesten. Daarmee ging hij op oma’s trapnaaimachine aan de slag. Inmiddels heeft hij een industriële machine kunnen bemachtigen.

 

Bobby Beltz vertelt bezoekers over zijn schoenen. foto Bert Keet

 

Neusje

Alleen de schoenen hebben we er nu uitgelicht, want alles laten zien wat er op de Brabantsedag in Heeze aan bod komt, is onmogelijk. Maar dat het neusje van de zalm op schoenengebied daar te bewonderen was, is beslist bijzonder. Het is dus beslist de moeite deze tentoonstelling te gaan zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

 

Ontwerp eindexamenstudent Hiko Mizuno modeopleiding in Tokyo