INHOUD FEESTLIEDJES
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
AUDIO
SPECIAAL

Print pagina

De feesten en partijen van vroeger
Stuur uw bijdrage aan: leed@brabantsdagblad.nl

Opmerking bij de Vaderlandse Geschiedenis - bijdrage L.M. Waals

De berijmde vaderlandse geschiedenis, ingezonden door mevrouw Valk en Bos, komt waarschijnlijk regelrecht uit een humoristische strip van Bertus Aafjes en Piet Worm. Deze strip, getiteld 'De Vrolijke Vaderlandse Geschiedenis', is gepubliceerd in 42 afleveringen in De Volkskrant in de periode van 21 februari tot omstreeks 7 juli 1948. In Querido's Letterkundige Reisgids van Nederland (1982) is sprake van een uitgave in 1958. De daarin opgenomen passage over Maastricht en Sint-Servaas verschilt van de publicatie in 1948.

Aan de oevers van de Maas/Landde bisschop Sint-Servaas,/Nu nog ziet men in Maastricht,/Daar waar hij begraven ligt,/Op zijn graf een machtig werk:/Dit is Sint-Servaas zijn kerk./Maar de rest van Nederland,/Van Maastricht tot aan het strand,/Dobbelde nog onverdroten,/Dronk het gerstebier bij sloten;/Hieruit valt dus af te leiden:/Dit deel was nog altijd heiden.

In 1948 luidden de laatste regels van deze strofe als volgt:

Maar de rest van Nederland,/Van Maastricht tot aan het strand,/Bleef in duisternis gehuld;/Doch het droeg hieraan geen schuld;/Want het had het lichtend woord /Der verlossing nooit gehoord.

Ik ken de publicatie uit 1958 overigens niet, maar ik vermoed dat het een herziene en mogelijk uitgebreide versie is van het stripverhaal uit 1948.