De
feesten en partijen van vroeger
Stuur uw bijdrage aan: leed@brabantsdagblad.nl
Ingelegde
Haring (De Spijskaart)
Ed
Schilders
Het
lied dat door mevrouw Timmermans gezocht werd, blijkt ‘De Spijskaart’
te heten, en is een compositie van Carl Zöllner. We kregen gedeeltelijke
en complete versies toegestuurd, en daaruit blijkt dat het een lied is
geweest dat vooral bij koren populair was. R. Minkels-Wiggers, die ook de
bladmuziek opstuurde, kent het van ‘het seniorenkoor’, en Klaas van
der Ploeg zong het in ‘het ouderenkoor’. Bep Heijmans schrijft dat het
op het repertoire stond van het Nulands Gemengd Koor, en Ferry van Oort
zong het met mannenkoor De Karawanken uit Volkel/Uden.
Het
lied begint met een intro waarin een man vraagt wat er op het menu staat.
Dan volgt een lange opsomming van de spijskaart:
Fricassé
met kalfsvlees
Bloemkool
met rundvlees
Zuurkool
met varkensvlees
Schapevlees
met peultjes
Braadworst,
omeletten
Biefstuk
coteletten
Bruingebraden
osserib
Opgevulde
duiven
Aardappels
met verse ham
Vogels
vet en mals…
En
dat is nog niet eens de helft. Bij de lekkernijen die nog volgen, vinden
we bijvoorbeeld ingelegde haring, zalm of vette paling, jonge hoenders,
fijne snippen, vinken en lijsters. Na een ‘tas café en marsepein’
eindigt het met ‘Ik wens u smakelijk eten!’
Het
aardige van dit lied is niet alleen het hoge Holle Bolle Gijs-gehalte,
maar de vierstemmige uitvoering, waarbij de bassen en tenoren op zeker
moment ook een net iets andere tekst krijgen. We kunnen ons voorstellen
hoe al doende een muzikale stamppot ontstaat. ‘Het kwam altijd goed over’
schrijft R. Minkels; ‘veel succes’ herinnert Klaas van de Ploeg zich.
Alleen Albert Putman omschrijft het lied wat kritischer als ‘een echte
Liedertafel’. Toen hij het begin jaren zestig zong ‘was het al een
beduimelde partituur’.
Bij
de illustraties:
Voor-
en achterzijde van een menukaartje ter gelegenheid van een zilveren
bruiloftsfeest in 1889, en tevens tafelschikking voor de gast Piet
Franken. Op het menu staan maar liefst veertien gangen, van bouillon en
pasteitjes via ossenhaas met godardsaus en gestoofde ossentong met
appeltjes, tot kip met abrikozen en citroenpudding. Collectie Mart de
Kort.
|