INHOUD FEEST
INHOUD VARKEN
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

Print pagina

De feesten en partijen van vroeger
Stuur uw bijdrage aan: leed@brabantsdagblad.nl

Opstel over het paard - Ingezonden door Frans van Gèssel

Het paard

 

Het paard is eigenlijk niet door O.L.H. geschapen. Het is in omloop gebracht. door Job van de scharren, de St.Jobstok en de mesthoop. (De Tilburgsen weten met die scharren en dieje Jobstok wel raad). Hij heeft dat beest zeker nodog gehad voor dieje mesthoop, waar hij altij zo graag op zat.

Boer Pigge, bij ons tegenover, doet dat ook. Niet op de nesthoop zitten, maar 'm wegrijden mee z'n paard. Ik speul ook wel graag op 'n mesthoop. Dat ruikt wel niet fijn, maar ik krijg er geen puisten van, wel 'n pak slaag van onze pa.

In het aardsparadjs waren er geen paarden, maar wel 'nen ezel en 'ne grote ook, die heette Adam.

Het paard is een samengesteld dier. Het wordt niet geboren maar in elkaar gezet. Het bestaat uit klissen, met een huid eromheen. Ons moeder koopt er wel eens een. Ik bedoel geen huid maar een klis. Het paard heet paard omdat het paardehaar heeft.

Het paard dient om hard te lopen en om te hinneken. Als het paard geen paard is dan is 't 'nen ezel. Een ezel dient ervoor om op te schilderen, om er op te slaan en om er op te schelden. God heeft zowat alle dieren helemaal alleen gemaakt. Het paard niet dat wordt gemaakt door O.L.H. en de smid. O.L.H. maakt het bovenste stuk, waarop men kan gaan zitten en de smid maakt de onderkant, dat hiet hoeven. De hoeven zitten met de poten aan het lijf vastgemaakt.

Het paard is een heel slim beest en daarom is het dan ook geen ezel. Er zijn paarden die kunnen rekenen en tellen, dat noemt men telgangers. De school van het paard hiet circus en krijgt daar veel slaag, net als bij ons op school.

Ik had altijd gedacht dat de zebra eigenlijk ook een paard was. Ik heb nu veel platen gezien van de reclame van kachelpoets en nu snap ik het wel dat een zebra niks anders is dan kachelpoets met een zwembroek aan.

Er zijn verschillende soorten paarden. Er zijn paarden van klissen en paarden van hout. Kleine kinderen rijden graag op een paard van hout. Dat hiet dan hobbelpaard en vallen daar dikwijls af. Grote mensen rijden ook wel graag op een houten paard en dat hiet dan stokpaard en zijn daar haast niet af te krijgen.

Een ander soort paard hiet hengst. Die is niet van hout maar van paardenbief. Ik wist vroeger niet wat een hengst was. Mijn broer van de MULO heeft het me duidelijk uitgelegd. Het is heel gemakkelijk. Hij zei: "Als ge wilt weten of een paard een hengst is of niet, dan moet ge eens kijken naar de staart. Als daar een knoop in ligt dan is het een hengst. Paarden die geen knoop in de staart hebben dragen allemaal een vrouwennaam: ze heten merrie. Dat is Engels en dat betekent Marie." De mensen gaan gewoonlijk boven op een merrie zitten en dat is heel gewoon. Maar als een merrie boven op een mens gaat zitten is dat gewoon een nachtmerrie.

Een strijdros is een paard dat heel graag vecht. Maar heel stevig schijnen die beesten niet te zijn, want ge hoort dikwijls dat ze gevallen zijn op het veld van eer. Ze schijnen echt slap op hun benen te staan.

Nou wordt het eventjes geleerd want ik heb in mijn woordenboek gekeken daar staat in: Een muildier is de fatale en tragische consequentie van een hippische mésaliance. Ik vroeg onze meester dat uit te leggen. Dat deed ie weer echt op z'n schoolmeesters. Hij zei: "Eeen muildier is de uitkomst van een vermenigvuldiging die een heel ander product opleverde, dan men menselijkerwijze had mogen verwachten." Dat rook nog teveel naar ons rekenboekje en daarom ging ik naar boer Pigge, bij ons tegenover, en die zeigewoon: "Een muildier is een beest dat een paard geweest zou zijn als de moeder niet zo ezelachtig was geweest."Dat was heel duidelijk maar snapte er niks van.

Een veulen is een klein paardje niet te verwarren met paartjes die lichtschuw zijn en bij voorkeur 's avonds op pad gaan in de maneschijn en het liefste de kant van de weg opzoeken of nog verder weg. Ze zijn goed voor het verkeer, maar mijn oudste broer zegt dat dat fout is en moet verkering zijn. Maar dat woord ken ik nog niet, komt later wel. Mijn oudste broer, dieje stiekeme binnevetter heeft ook een paartje gehad met Dientje van de smid en gingen dat beestje dikwijls 's avonds afdraven ofschoon die broer van mij anders te lui is om een voet te verzette. Laatst schijnt hij toch een flinke oplawaai van dat paartje gehad te hebben, want hij kwam thuis en zei dat hij een blauwtje gelopen had. Ik vroeg aan hem of ik dat blauwtje eens mocht zien. Toen heb ik drie dagen met een blauw oog gelopen. Nou schijnt hij wijzer geworden te zijn en gaat hij voortaan overdag rijden. Hij komt nou altijd bij Mevr. Janssen die heeft een daghitje. Dat heeft ze laatst gekocht. Ik heb het in de krant zien staan dat ze er om vroeg.

Een heel moeilijk paard is het Nijlpaard. Dat hiet zo omdat het geen paard is en ook niet in de Nijl leeft. Het is eigenlijk niets anders dan een grote bek die zwemt.

Paarden zijn ook vochtige dieren dat kan men op straat zien en ruiken . Soms slaan ze wit uit dan worden ze schimmels genoemd.

Een knol is een paard dat vroeger een paard was maar nu niet meer. Knol is de verleden tijd van paard.

Een ros is een paard waar rosbief van wordt gemaakt door de paardenslachter. Die versnippert oude knollen tot runderlapjes en verkoopt die de mensen als knollen voor citroenen.

En nou geloof ik dat ik er maar eens mee ophoud, want van zoveel paardewerk word ik zo moe als een paard.