INHOUD FEEST
INHOUD VARKEN
INHOUD LEED
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL

Print pagina

De feesten en partijen van vroeger
Stuur uw bijdrage aan: leed@brabantsdagblad.nl

Spotliedjes uit de Tweede Wereldoorlog

Tjoklat

Ed Schilders

 

‘Op de hoek van de straat’, het lied over de NSB’er die zijn vaderland verraadt, werd tot nu toe het meest ingezonden, en is waarschijnlijk het bekendst gebleven dankzij de uitvoering van Jetty Pearl voor Radio Oranje. Op de tweede plaats volgt een lied waarvan we aanvankelijk onvolledige versies ontvingen, en later meer uitgebreide. Een deel (het refrein?) werd gezongen op de wijze van ‘Rats, kuch, en bonen’, en gaat volgens mevrouw Schuurmans en Ties Elands als volgt: Hollandse meisjes/ Ga nooit met de Duitsers mee/ Als zij je vragen/ Zeg dan eenvoudig maar nee/ Willen zij je zoenen/ Keer dan je hoofd gerust maar om/ Want als zij naar Engeland varen/ Komen zij nooit weerom. Uit de inzendingen van C. Verhoeven, Jan Kerkhof en F. de Beer, maken we op dat er nog een tweede deel bij hoorde (mogelijk op de melodie van Oh kleine jodeljongen), waarvan de tekst op zijn zachtst gezegd schrijnend is: Moet je horen, moet je horen/ Er is ’n moffenkind geboren/ Vannacht om twaalf uren/ Bij de buren, bij de buren/ Natuurlijk weer zo’n gekke meid, die dolgraag met de moffen vrijt. In andere varianten lezen we nog de twee extra regels: En de ooievaar zat op ’t hek/ Met een baby in zijn bek.

Het zijn pijnlijke regels, en zeker geen feestelijke liedjes, maar tegelijk behoort ook zulke spot tot de harde werkelijkheid van de oorlogsjaren. Of de realiteit van de bevrijdingsdagen. Want Wil van Rosmalen vroeg ons naar de volledige tekst van het lied ‘Lady waar is mammie’, en die werd enige tijd later ingezonden door de heer Koopmans. Het blijkt niet om ‘Lady’ te gaan, maar om ‘Leny’: Papa kwam uit Duitsland, belde aan de deur/ Leny die deed open, kreeg van angst een kleur/ Leny waar is mamma?/ Mamma ligt op bed/ Met een Canadeesje heeft ze reuze-pret. Toch eindigt het met een komisch bedoelde noot: Negen maanden later las men in de krant/ Een Canadees geboren met tjoklat in zijn hand. Voor wie het niet meer weet: Tjoklat was een Brabants chocolademerk; de bevrijders deelden veel chocolade uit aan de bevolking.

Laten we deze aflevering dan toch maar besluiten met een echte vrolijke noot, ingezonden door H. Koopmans. De tekst steekt de draak met het stelen van fietsen door Duitsers: Daar hoog in de wolken/ Een mof op zijn fiets/ Hij trapt er zich rot/ Maar het helpt hem niets/ Hij komt aan de Hemel/ En trekt aan de bel/ Sint-Petrus doet open/ En geeft hem een lel.