Bij de Hervormde kerk in de Heuvelstraat in Tilburg siert het gedicht 'Mussenmanieren' de gehele gevel. Het is geschreven door de tweede stadsdichter (2005-2007) van Tilburg: Nick J. Swarth (Joost Geerts). De vormgeving van de tekst werd verzorgd door Sander Neijnens.

Mussenmanieren

Hebt u wel eens het gevoel dat waar
men beschaving in dominostenen spelt
vooruitgang een fladderende mus is

Ik evenmin. Maar stel u voor
duizenden stenen in een bouwvallige hal
en dan de mus, een veer in vrije val
er een kledder uit zijn bips (bepaald geen
precisiebombardement)

Beschaving is een mooi woord, gewoonlijk
zonder staart. Dan bips. Mussenbips, meedogenloze krent
eitjes als keitjes zonder punt, broeds gestunt

Maar mus of metafoor, gaat uw beschaving
teloor, ach, reken het de kleine niet aan

Naar aanleiding van de reacties op dit gedicht besloten Swarth en Neijnens een aanvraag in te dienen bij KORT (Kunst in de Openbare Ruimte Tilburg) voor het maken van meerdere plekgedichten. Dit resulteerde in de onderstaande werken.

Het gedicht 'blnde vlek' op de gevel van notariskantoor Daamen aan de Tuinstraat:
In april 2010 werd op de zijgevel van notariskantoor Daamen de tekst ‘blnde vlek’ aangebracht. De makers lieten zich inspireren door het feit dat de muur, als gevolg van de compactheid van de stad ter plekke, bijna alleen kan worden waargenomen vanuit een hoek. Dit mondt uit in een spel met het perspectief. Zowel het gedicht als de vormgeving benadrukken het gegeven dat onze waarneming ons maar al te vaak parten speelt. Wie het werk beziet vanaf de kruising van de Willem II straat en de Tuinstraat is getuige van een bijzonder driedimensionaal effect, waarbij de tekst lijkt los te komen van de muur. 

blnde vlek
wat een mens
toch in deze
woorden ziet
er staat
wat er staat
en zlfs dat niet


Het gedicht 'IJdel gezocht' op de fietsbrug aan het Oostburgpad in de Reeshof:
Door de wijk Reeshof meandert het riviertje de Donge. Op drie plaatsen kan men de stroom oversteken via een markante fietsbrug. Op de meest zuidelijke brug werd in september 2010 het gedicht aangebracht. Het verbindt natuur en cultuur, zoals dat ook het geval is in het betreffende deel van de Reeshof, waar de grillige Dongevallei de omliggende bebouwing breekt. Door de tekst aan te brengen aan weerszijden van de balkstructuur ontstonden zes regels. 


IJdel gezocht
in de drakengolf, het tij
in liefde, eenzaamheid en dood,
de schaal chronisch te groot.
Maar kippenvel, een ogenblik, een tel
bij een kuiken uit een kleiner ei,
de zweefduik van een vogel
hier, in de vallei.

 

De spreuk 'superduper' in de bestrating van het Besterdplein:
In een stadsdeel waar teksten gewoonlijk reclame-uitingen zijn, was ruimte voor een lyrische uiting met een prikkelend, absurd karakter. Het resultaat is een eigentijdse toverspreuk. Magische zaken zijn vaak omkleed met een zekere mate van mysterie. Ook deze lange spreuk geeft zich niet zomaar bloot. Je hebt er mogelijk al tien keer overheen gelopen voor je hem ontdekt. En dan dient hij nog te worden ontcijferd!
Het meterslange woord met een omsluitende contour werd in september 2010 gevormd door roomwitte en antracietgrijze klinkers in de rode bestrating te leggen. Dankzij het reguliere elleboogverband zijn karakteristieke, hoekige letters ontstaan. 


superdupermegavetwreedkaboemkoolkickendingeling!

 

De twee gedichten op de oversteekplaats Stadhuisplein/Koningsplein:
Bij de aanleg van de cityring werden ook de oversteekplaatsen vernieuwd. Neijnens en Swarth werd, naar aanleiding van hun plekgedichten, gevraagd een tekst en typografie te bedenken voor de oversteekplaats aan de voet van gebouw de Katterug. De ene tekst is leesbaar vanaf het Koningsplein, de andere vanaf het Stadhuisplein. In september 2009 werden de in thermoplast gegoten teksten aangebracht.


Ik ging naar Tilburg om de ring te zien.
Als dagen vlogen ze voorbij, de auto's
& bussen. Het werd groen. Ik liep door,
meerdere weken kwijt & toch geen spijt.

U gaapt. U kijkt. De tijd verstrijkt. Het
is precies wat het lijkt: u bent gezwicht 
voor het rode licht & wacht, verstoken van 
ín tune, doodleuk op de lente & het groen.

 

De welkomstgroet op het voormalige Van Gend & Loos rangeerterrein:
Nadat de Tilburger kennis had gemaakt met de plekgedichten, achtten de makers de tijd rijp voor een aanzienlijke schaal­vergroting. Zij richtten zich op de ruimte… Een voormalig rangeerterrein werd in mei 2011 opgefleurd met een reusachtige tekst (120 x 18 meter). De letters werden gevormd uit rechthoeken. Vanwege het internationale karakter viel de keus op een Engelstalige tekst. Hij sluit aan bij het imago van Tilburg als stad waar het absurdisme welig tiert, maar kan ook worden gelezen als een statement: in Tilburg zijn vreemdelingen welkom. Om de tekst te lezen hoef je niet de hoogte in. Allicht heb je een prima zicht vanuit de nabijgelegen woontoren, een luchtballon of vliegende schotel. Maar ook vanuit de passerende treinen is de boodschap prima zichtbaar!


Welcome Martians