Strijbeek - Goudberg

De Goudberg, ook wel Gouwberg genoemd, is een oud paraboolduin, gevormd na de laatste ijstijd. In het midden ervan bevindt zich een ven. 
Al ver voor onze jaartelling woonden hier mensen. De ontdekking van een urnenveld en andere archeologische vondsten wijzen hierop. In de Middeleeuwen stond er op het hoogste punt van het duin een molen.

Achter de Goudberg langs loopt de Bergweg, een oud zandpad, waarlangs nog enkele  middeleeuwse eiken staan. Eeuwenlang werden deze bomen als eikenhakhout kort gehouden. De laatste honderd jaar is er niet meer gekapt en zo kregen ze de kans om uit een zogenoemde stoof meerdere stammen te vormen.

Halverwege de Bergweg is er een heel mooi uitzicht op het beekdal van de Strijbeekse Beek. Regelmatig treedt de beek hier buiten zijn oevers na fikse regenbuien. De hier meanderende stroom is grensvormend, aan de overzijde begint Belgisch grondgebied. Schermutselingen tijdens de Tiendaagse Veldtocht in augustus 1831 tussen België en Nederland hebben zich voor een deel in dit gebied afgespeeld.

Belegerd door einders bevraag ik mijn grenzen:

veldtocht op één plek. Het seizoen trekt in mij op.

Ogen ploegen. Rand na rand valt verte me toe. De beek

loopt over. Licht is een plas. O alle gras is vrij

mij meest nabij. Dat geeft mij grond.

 

Y. Né