CuBra
Inhoud Offermans
Inhoud alle liedjes
Home
lnhoud feestliedjes
 
W. Offermans en zijn 'Versenboek' (1867)

Hollandsche Gezelschap Liederen

Redactie: Leonie Robroek

 
Het Versenboek - inleiding - door Leonie Robroek

Nog net in de eerste helft van de negentiende eeuw, op 15 maart 1847, wordt in de Windmolenbergstraat in ’s Hertogenbosch Willem Adrianus Offermans geboren. Voor familie en vrienden heet hij gewoon Willem. Hij draagt de naam van zijn moeder; zijn vader wordt bij de aangifte als onbekend opgegeven. Een gegeven waaraan ik ten zeerste twijfel. Dat durf ik met stelligheid te beweren, nu het verhaal dat mij al zo lang bezighoudt een antwoord gekregen lijkt te hebben.

Als directe afstammeling van Willem in de vijfde generatie ben ik jaren bezig geweest het familieverhaal te achterhalen. Intussen is dit verhaal geworden tot een behoorlijke stapel informatie. Al gravend in archieven kwam ik in contact met personen die met de familiegeschiedenis van dezelfde naam bezig waren. Het is nog maar kort geleden dat de heer Paul Orbons uit Amstenrade mij een berichtje zond over het Versenboek van ene P.H. Offermans. Deze vondst leek interessant voor de geschiedenis van de Offermansen in het algemeen. Mijn bevindingen over dit Versenboek verhaal ik in een ander hoofdstuk.

Bestudering van dit unieke Liederenboek leverde een opmerkelijke ontdekking: niet P.H. maar W. Offermans bleek de auteur te zijn. Feiten als het handschrift en de data die Offermans in zijn Versenboek noteerde vormden het onomstootbaar bewijs dat het hier om mijn voorvader bleek te gaan. Een onvergetelijke ontdekking die alle open vragen van een antwoord voorzag. Na enkele generaties bestaat nog steeds de overtuiging dat Willems vader een bijzonder of rijk man was. Dat moet hem ooit zelf zijn verteld.

Willem was amper twee jaar toen zijn moeder overleed. Ook zijn oma was drie weken daarvoor overleden. Waar hij opgroeide na die tijd is niet bekend. Er zijn aanwijzingen dat hij een studie gevolgd heeft, die bekostigd is door zijn (pleeg)vader. Dat hij buitengewoon goed op de hoogte was van wat er in de wereld gebeurde, van de geschiedenis en van de politiek, blijkt uit de inhoud van zijn liederen. Zijn taalgebruik wijst ook in de richting van een onderlegd man.

Hij is twintig wanneer hij als soldaat in dienst gaat bij het zesde Regiment Infanterie. De teksten die hij schreef of verzamelde droeg hij voor als entertainer. Dat hij niet alleen als straatzanger optrad, maar ook zijn medesoldaten amuseerde met zijn voordrachten blijkt uit de onderwerpen van zijn verzamelde verzen.

Willem tekent in 1878 opnieuw een contract voor zes jaren dienst. Zijn vrijgezellenleven eindigt als hij in 1886 met Adriana van Uden trouwt. Met landbouw verdient hij zijn kost. Hij overlijdt op 52-jarige leeftijd op 18 september 1898 in Veghel. Twee dochtertjes en het zoontje Antonius blijven met hun moeder achter. Ook Antonius, bij wie ik als kind geregeld op bezoek kwam, schrijft en verzamelt teksten en draagt ze voor op feesten. Dit talent wordt ook op vier kleinkinderen van Willem overgedragen, en nog twee volgende generaties verder gegeven. Waarom ik (tekst)dichter ben geworden…?