Op
uw vraag naar meer informatie over de hooikist het volgende.
In
mijn allereerste kookboek staat de hooikist beschreven. Het is het z.g.
Haagse Kookboek, geschreven door de leraressen Stoll en De Groot. Het is
uitgegeven in 1934. Ik heb een oorlogsexemplaar van dat dikke, grove,
grijze papier. Twaalfde druk uit 1944. In 1945 ging ik naar de
huishoudschool. Wij hadden één hooikist met bijpassende pan. Dat was
een pan zonder oren en met een verzonken deksel met een soort
bajonetsluiting.
Ik
ken de hooikist niet uit het dagelijks leven. Noch bij mij thuis, noch
bij familie of kennissen heb ik er ooit een gezien. Later, als
kooklerares, heb ik hem wel eens gedemonstreerd. Leerlingen heb ik wel
eens in kranten laten koken. Het staat duidelijk beschreven, alleen moet
je de kranten in elkaar frommelen en dan weer uitvouwen. Dat geeft meer
stilstaande lucht, dus warmte-isolatie.
Rijst
koken gaat prima: geen aanbranden of te lang koken. In mijn beginjaren
was er geen toverrijst of andere voorbewerkte rijst, en was rijst koken
erg moeilijk. Secuur werk. Mijn leerlingen vonden het altijd leuk. Als
reactie kreeg ik inderdaad vaak: "Die pan zet mijn oma in het
bed."