Een hooikist!! Ik heb er nog
steeds een, die regelmatig gebruikt wordt voor het garen van rijst,
peulvruchten en aardappelen in de schil (voor het maken van puree) enz.
Vuistregel is: slechts
1/6 van de aangegeven kooktijd aanwenden en vervolgens de gesloten
pan in de hooikist plaatsen gedurende 3 x die aangegeven
kooktijd. Behalve gas of stroombesparing geen last van aanbranden!!
Ook gerechten warm houden
lukt prima. Bijvoorbeeld soep warm maken en tot het opdienen in de
hooikist plaatsen, bij een goede hooikist is de soep na 1 uur nog heet!!
Wanneer je havermoutpap
maakt, roer dan de havermout door de kokende melk, plaats de gesloten
pan in de hooikist en na een half uurtje ....smakelijk eten!!
Gieserwildeman stoofperen
breng ik aan de kook, plaats ze 3 uur in de hooikist en herhaal
deze procedure enkele malen tot ze mooi rood zijn. Geen uren sudderen op
een laag pitje dus.
Een dikwandige piepschuim
doos kan heel goed als hooikist worden gebruikt. Wel afplakken aan de
buitenkant tegen verpulveren van het piepschuim en de pan, die de doos
ingaat afdekken met bijv. een kussen.
Ook een z.g.
koeltas kun je heel goed kunnen gebruiken als hooikist, het
gaat er immers om , dat je de in de pan ontstane temperatuur
vasthoudt!! Natuurlijk moeten de wanden van een hooikist heel goed
geisoleerd zijn, evenals de deksel. Vandaar dat een pan midden in
een bed zetten met veel dekens of dik dekbed eromheen OOK werkt.