Zuinigheid
van vroeger - Reacties
Stuur ons uw
verhaal over zuinigheid van vroeger
Inzendingen: leed@brabantsdagblad.nl
Koos
Manders
Een
recept van Koos Manders ...?
net even anders ...!
Balkenbrij
Het ECHTE, ENIGE recept voor het maken van balkenbrij bestaat niet. Er
schijnen
tientallen, meestal streekgebonden, variaties te bestaan: met bloed/zonder
bloed, met/zonder rozijnen. Bovendien heeft bijna elke slager, die
balkenbrij maakt, een eigen samenstelling van kruiden voor het
'rommelkruid'.
Trouwens, rommelkruid en boekweitmeel is verkrijgbaar bij o.a. Reformzaken
en de grotere supermarkten.
Eén van de vele recepten:
500 g vlees, zoals stukjes lever, hart, mager spek, een varkensniertje,
alles door elkaar
100 g spekblokjes (vet)
200 g boekweitmeel
5 g rommelkruid
peper en zout
iets nootmuskaat
1 liter water
Het vlees wordt door en door gaar gekookt; het moet uit elkaar vallen. De
spekblokjes kookt u apart in een half uurtje gaar.
Haal het vlees uit de pan en maal het fijn of prak het helemaal los.
Daarna gaat het vlees terug in de bouillon en daar doet u ook het
boekweitmeel bij. Plus zout en de kruiden.
Kook de massa zachtjes gedurende 10 minuten en roer er veelvuldig in. Doe
op het laatst de spekblokjes erbij.
Nu kan het vuur uit. Laat de massa iets afkoelen en spoel ondertussen
kommen
of een stenen schaal om met koud water. Vul ze en laat de balkenbrij
helemaal koud worden. Ze wordt stijf en u kunt er nu plakken van snijden.
Om en om bruin bakken.
|