Hoezo
zuinigheid? Ze moesten ook wel. Ik kom uit een gezin van 9 kinderen,. 6
Meisjes en 3 jongens.
Daar
hebben (met zoveel meisjes) veel eigengemaakte (met 2 knoopsgaten)
"kniewarmers" ofwel maandverbanden aan de waslijn gehangen.
Eenmaal in de week wassen met een keteltje warm water en dan mocht je je
ook verschonen. Je onderbroek draaide je iedere dag om bij wijze van
spreken.
Van mijn vaders broeken werd weer een lange broek gemaakt voor de meisjes
en ik was ook vaak de gelukkige!
Een jurk van mijn grote zus (die veel slanker was als ik) dus met gevolg
dat ik er meer in hing als aanhad.
Op vroege leeftijd (10 jaar) al ongesteld. Een kniewarmer per dag anders
hadden de andere zussen niets.
Van krantenpapier werd closetpapier geknipt; keurige vierkantjes welke aan
een vliegertouwtje in het toilet werden gehangen (met als gevolg zwarte
gleuven).
De ijspegels hingen in de winter aan je dekens. Daarom kregen we vaak nog
winterjassen over ons heen om warm te blijven.
In de keuken hadden wij een potkacheltje waarop we, voor we naar bed
gingen, een baksteen mochten opwarmen en deze werd later in een krant
gepakt. We namen deze dan als kruik mee naar bed.
Toen we klein waren mochten we iedere zaterdag in de teil op de wasbok in
de keuken. Natuurlijk allemaal wel in hetzelfde water!!!
Borstvorming kreeg ik al vroeg en dan mocht ik een B.H. van mijn
grote zus aan. Nu ja veel te groot natuurlijk.
Drie sneden brood met boter en suiker. Nog meer honger? Dan de rest maar
met tevredenheid (alleen margarine).
Als mijn moeder aardappels bakte legde ze het margarinepapiertje over de
aardappels, zodat de boter tot de laatste restjes werd opgebruikt!
Mijn vader verzoolde ook zelf onze schoenen op de leest.
Bij gebrek aan een koelkast werd de zuur geworden melk niet weggegooid
maar in een schone theedoek opgevangen en aan de waslijn gehangen om uit
te druipen en dan werd dit gebruik als broodbelegsel met suiker.
Vrijdags visdag? Dat had je gedacht!! Het werd een heerlijk bord met
grutten! Een onsmakelijke brij waar je
lepel in bleef staan, doch je bord moest leeg. Zo
niet dan kreeg je de volgende dag geen gebakken grutten van het restant
van de vorige dag (en daar zat dan een lekker bruin korstje op en werd
gegeten met suiker).
Op een kinderfiets met bloktrappers heb ik eveneens gereden en als ik
daarvoor te groot was werd dit fietsje weer naar de volgende
doorgeschoven.
Het zuinige recept: Grutten
Recept
voor circa 4 personen
1
liter karnemelk; melk; taptemelk; 125 gram grutten, iets zout; stroop of
bruine suiker (boter)
De
koude karnemelk met grutten onder af en toe roeren aan de kook laten komen
en zachtjes gedurende ongeveer 10 minuten door laten koken, of de grutten
in de kokende melk of taptemelk strooien en de pap onder af en toe roeren
10 minuten zachtjes door laten koken.
Opdienen
met bruine suiker, liefst stroop en indien mogelijk een klontje boter door
de pap mengen.
Met
vriendelijke groeten.
Marijke
de Wit (natuurlijk hebben wij allen hiervan niet geleden).