La France profonde

Wil van Dusseldorp

 

Als beroepsfotograaf was Wil van Dusseldorp (Medan, 1936) gespecialiseerd in architectuurfotografie en technische foto’s. De tentoonstelling in De Pont toont een ander facet van zijn fotografie. De expositie is gewijd aan de foto’s die hij vanaf het begin van de jaren zeventig heeft gemaakt in Saillac, een klein plattelandsdorpje in de Lot, een departement in het zuidwesten van Frankrijk.
De serie vormt een tweeluik. De krachtige zwart-wit portretten brengen de weinige dorpsbewoners van Saillac in beeld en dateren uit de jaren zeventig.
De kleurenfoto’s van erven en boerenschuren zijn in de jaren tachtig ontstaan. Wat begon als een aantal incidentele foto’s, groeide in een periode van twintig jaar uit tot een samenhangende reeks.

Met zijn serie heeft Van Dusseldorp een klein monument opgericht voor een manier van leven die voorgoed tot het verleden behoort. Evenals elders op het platteland, voltrokken zich in de afgelopen decennia ook hier ingrijpende veranderingen. De verdergaande ontvolking betekende het einde van de traditionele, agrarische cultuur. Van Dusseldorp heeft de stille getuigen van deze manier van leven vastgelegd. Op foto’s van een boerenschuur of een verloren hoekje op het erf zijn tekenen van de, voor het boerenleven zo kenmerkende schaarstecultuur sober en met grote aandacht in beeld gebracht.

Hendrik Driessen , Museum de Pont

Kijk ook op de website van Wil van Dusseldorp, klik hier