Brabants Licht - Rob Berkel

Acht vrouwen en een man

Rob Berkel is een man met vele talenten. In Tilburg geniet hij vooral bekendheid als inspirerend directeur van Scryption, museum voor  schriftelijke communicatie. Wie hem beter kende stond niet helemaal verbaasd toen Berkel vorig jaar in de oude Ė inmiddels bijna gesloopte - fabriek van Eras aan de Goirkestraat een fascinerende tentoonstelling maakte op basis van zijn werk als beeldend kunstenaar en zijn vele verzamelingen. Want de Scryption-directeur is ook een grote verzamelaar van de meest uiteenlopende zaken - van mooie kiezelstenen gevonden op een Grieks eiland tot afbeeldingen van engelen.

*lees onderaan de pagina het vervolg van deze tekst


Het Labyrinth noemde hij zijn tentoonstelling en inderdaad kon je er uren in ronddwalen.
Maar Rob Berkel is daarnaast ook nog een gepassioneerd fotograaf. Vrouwen zijn zín geliefde thema. Anders dan zoveel andere fotografen gaat het hem daarbij niet zozeer om het vrouwelijk lichaam als wel om vrouwen die hij mooi en - vooral - aantrekkelijk gekleed vindt. Het ontbreekt niet aan glamour, er wordt druk gemanipuleerd met kunstlicht en vaak probeert de fotograaf zijn modellen te portretteren op een wijze zoals ze zichzelf het liefst zien. In die sfeer krijgt hij ook opdrachten. Maar voorop staat zijn eigen fascinatie en ook hierin toont hij zich een hartstochtelijk verzamelaar.

Brabants Licht maakte een kleine keuze uit een omvangrijke verzameling. Het werden acht vrouwen en een man met de tien geboden in het latijn op zijn rug  getatoeŽerd.

Rob Berkel heeft een eigen website: www.lorenzetti.nl