Brabants Licht -  Paul Bogaers 


Sommige boektitels zijn niet letterlijk over te nemen vanwege een afwijkende typografie. UpsetDown is zo’n titel. Eigenlijk zou hier moeten staan Upset en direct daaronder Down, maar dat laatste woord dan op zijn kop. Of omgekeerd. Onbegrijpelijk? Misschien. Maar we hebben het dan ook over een nieuw boek van Paul Bogaers. En die maakt wel meer merkwaardige boeken, zoals hij drie jaar geleden nog bewees met ‘Onderlangs’. De betreffende roman (nou ja) is volledig opgebouwd uit zinnen die hij letterlijk overnam uit ruim 250 boeken. En dan uit zulke uiteenlopende boeken als  ‘Spelenderwijs een volmaakt figuur’, ‘Veertig jaar speurderswerk’, ‘Kunst en leven’, ‘Toeval en noodlot’, ‘Is liefde zonde?’ en ‘Heimwee naar de jungle’.
‘Reeds jaren lang loop ik met het denkbeeld rond, de belangrijkste ervaringen uit mijn loopbaan  te publiceren’,  zo begint het boek dat je zou kunnen samenvatten als een absurde en hier en daar hilarische zoektocht naar ‘het wezen van de vrouw’.
Een soortgelijke openingszin - maar dan in het Engels - kom je ook tegen in ‘UpsetDown’.  En wel in het voorwoord dat met dezelfde collagetechniek is samengesteld als ‘Onderlangs’. Maar ditmaal gaat het om een fotoboek en heeft Bogaers een deel van zijn eigen omvangrijke fotocollectie als bouwmateriaal gebruikt.

Subrealist

De zich subrealist noemende kunstenaar maakt foto’s van laten we zeggen vreemde dingen en aparte plekken die hij op zijn weg vindt en die hij vaak heel associatief combineert dan wel samenvoegt tot nieuwe werkelijkheden. Hij gebruikt daarbij zowel eigen foto’s als oude foto’s uit boeken en tijdschriften uit lang vervlogen tijden.
In ‘UpsetDown’ gaat Bogaers ook combinerend te werk, maar op een manier die je als kijker nog meer aan het werk zet en meer bewust maakt van het kijken zelf.  Het begint er al mee dat je het boek evengoed van voren naar achteren kunt doorbladeren als – eenmaal omgedraaid -  andersom. Dat komt omdat de fotograaf steeds een ‘normaal’  rechtopstaande foto plaatst naast eentje op zijn kop. Alleen aan het voorwoord is te zien waar het ‘eigenlijke’ begin is, maar het staat je uiteraard vrij om het boek om te draaien en gewoon achterin te beginnen. Voor wie dit allemaal erg ingewikkeld en gekunsteld  in de oren klinkt: neem het boek zelf ter hand en ga op avontuur.

Johan De Vos

De officiële presentatie van UpsetDown vindt op 31 oktober plaats in De Pont, waar tot en met 21 november ook een mooie gelijknamige tentoonstelling te zien is. Tijdens de boekpresentatie gaat Paul Bogaers in gesprek met Johan De Vos, de  Belgische publicist  die zo aanstekelijk over allerlei vormen van fotografie kan schrijven;  (vanaf 15.00 uur). 
Tenslotte: voor Cubra koos ik tien spreads die een indruk geven wat de kijker zoal te wachten staat. De eerste twee spreads betreffen het omslag, waarbij de ‘bruid’ na het omdraaien van het boek op haar kop komt te staan.
Voor wie na dit voorproefje de smaak te pakken krijgt: talm niet met bestellen, want de oplage is beperkt tot 1000 exemplaren.

Joep Eijkens

*Paul Bogaers: UpsetDown. 99 Uitgevers/Publishers. Isbn  978-90-78670-16-2.   Prijs € 29,50.