INHOUD RKJW
CUBRA HOME

 

Jos Naaijkens

UIT DE RIJKE GESCHIEDENIS VAN DE TILBURGSE DRUKKERIJ R.K. JONGENSWEESHUIS


 

Opstelplaten uit de taalmethode 'Je Taalboek'

 

In de jaren vóór de Tweede Wereldoorlog verschijnt de taalmethode ‘Je Taalboek’. De drie auteurs zijn de fraters Joseph Reynders, Nicetas Doumen en Franciscus Xaverius van Ostaden. De laatste is bekend als auteur van de Puk en Muk-boeken.

Frater Joseph Reynders (1874-19-1942) - Frater Nicetas Doumen (1876-1977) - Frater Franciscus Xaverius van Ostaden (1896-1961)

 Ze verschuilen zich achter het pseudoniem J.N.F. Boschgrave. De letters J, N en F staan voor de drie kloosternamen. Boschgrave is afgeleid van twee woonplaatsen van de drie fraters, Den Bosch en Grave.

Frater Victor van Nispen, verbonden als docent Nederlands aan de kweekschool St. Stanislaus te Tilburg, neemt de leiding van de werkgroep over. In 1934 verschijnen de eerste deeltjes. ‘Je Taalboek’ bestaat uit tien delen.

 

Frater Victor van Nispen (1899-1971)

De methode richt zich uitsluitend op het taalgebruik in het dagelijks leven. De auteurs gaan uit van de praktijk van alledag. De vaardigheden spreken, luisteren, lezen en het schrijven van teksten (stelopdrachten) staan voorop.

De auteurs verwachten dat de methode goed verkocht zal worden. Maar de omstandigheden zitten niet mee. De meeste scholen schaffen een nieuwe methode pas aan als zij in haar geheel is verschenen. Maar het laatste deeltje verschijnt pas vlak voor de Tweede Wereldoorlog. De verspreiding blijft vrij beperkt. Na de oorlog wordt de methode niet meer herdrukt. 

In diverse delen van ‘Je Taalboek’ staan zogenaamde opstelplaten. Het is de bedoeling dat de leerlingen deze goed bekijken en er een opstel, verslag van maken. In een van de onderwijzersboeken vinden we hierover meer uitleg. De illustrator is niet bekend. Maar misschien is het Bernard Reith. Op één van de afbeeldingen staat de letter ‘R’ vermeld.

Enkele opstelplaten

 
Uit ‘Je Taalboek’ deel 2

 
Uit ‘Je Taalboek’ deel 3

 
Uit ‘Je Taalboek’ deel 4

 
Uit ‘Je Taalboek’ deel 5

Bronnen.
J.N.F. Boschgrave, Je Taalboek 1 t/m 10, Tilburg, 1935-1939
Caesarius Mommers & Ger Janssen, Zwijsen een passie voor uitgeven, Tilburg, 1997
Het Archief van de Fraters van Tilburg