INHOUD RKJW
CUBRA HOME

 

Jos Naaijkens

UIT DE RIJKE GESCHIEDENIS VAN DE TILBURGSE DRUKKERIJ R.K. JONGENSWEESHUIS


 

 

Zo maar een Engelbewaarder uit de sinterklaastijd…

Afl. 4 – jaargang 61 – 15 november 1949

 

Een Engelbewaarder uitgegeven door ‘De Drukkerij van het R.K. Jongensweeshuis te Tilburg’ en bestemd voor de jongere lezertjes. Leerlingen vanaf groep drie van de onderbouw van de basisschool.

Op blz. 51 een tweegesprek geschreven door Cas Klavier. Een pseudoniem van frater Casimiro Mommers, geboren te Tilburg in 1919. Hij is een oudere broer van frater Caesarius Mommers, grondlegger en hoofdauteur van de bekende leesmethode ‘Veilig leren lezen’.

 


V.l.n.r. de broers frater Caesarius en frater Casimiro Mommers.

De naam van de illustrator staat onderaan in de afbeelding vermeld: F.M.Mulders, frater Jacobus Mulders.

 


Gedachtenisprentje frater Jacobus Mulders.

 

Twee Zwarte Pieten. Sassie en Bassie. Sassie huilt omdat zijn broek is gescheurd. Hij is achter een draad blijven hangen en een man heeft hem voor een dief aangezien. Sassie krijgt er met een stok van langs. Hij kan de broek niet meer aan en moet van Bassie naar bed. Bassie zal de broek wel maken.

 

 

Op blz. 55 een leesopdracht voor de leerlingen van de eerste klas (groep drie).

 

 

Op blz. 56 en 57 een verhaal bestemd voor de wat oudere lezers. ‘Oppie Droppie in de kuip’ is geschreven door frater Lucidius Pijnenburg (1912-2006). De illustraties zijn van Jan Lutz.  

 

Het is bijna 6 december. De tijd dringt. Oppie Droppie is lui. Hij helpt de andere Pieten niet goed mee. Het liefst zit hij de gehele dag op een doos.

 

Pekbol, de hoofdpiet, zal hem dat wel eens afleren. In een oud huisje waar niemand woont zet Pekbol een kuip gevuld met water onder de schoorsteen. Oppie Droppie krijgt de opdracht om in dit huisje door de schoorsteen te gaan en snoep in de woonkamer te leggen. Hij valt in de kuip. Meneer de politie denkt dat er in het huisje ingebroken wordt en gaat het huisje binnen. Hij haalt Oppie Droppie uit de kuip en brengt hem naar Pekbol.  

 

Oppie Droppie is nooit meer lui…

 

 
Gedachtenisprentje frater Lucidius Pijnenburg.

 


Illustrator Jan Lutz (1888-1957).

 

Tot slot op blz. 61 twee items met betrekking tot Zwarte Piet. Een gedicht en een (na)tekenopdracht. De illustraties zijn wederom van Jan Lutz.

 

 

Bronnen.
N.N., De Engelbewaarder voor de jongere lezertjes, Afl. 4, jaargang 61, 15 november, Tilburg,
   1949.
Caesarius Mommers & Ger Janssen, Zwijsen een passie voor uitgeven, Tilburg, 1997.
Regionaal Archief Tilburg,
Collectie bidprentjes.