INHOUD ROBBEN
HOME

BRABANTS

AUTEURS

CuBra

Cees Robben

Vragen over een prent waarvan 3 varianten bestaan

Robben-verzamelaar en bezoeker van de Robben-prenten op CuBra Ben van de Pol stelde de vraag of de prenten van 17 maart 2002 en 15 mei 2002 als verschillende prenten worden beschouwd, ondanks het geringe verschil. Dat doen wij inderdaad, voor de volledigheid. Zijn vraag gaf aanleiding tot nog meer speurwerk:

VARIANT 1

Dit is een detail (verkleind) van de prent die op 17 maart 2002 op CuBra stond. De tekening staat boven Robben's gedicht dat begint met de regel: 'Wij zèn wèèvers van prefessie'. Dit is de oervorm van de prent. De achterkant van het knipsel dat wij gescand hebben, maakt duidelijk dat deze prent in Rooms Leven verschenen is.

VARIANT 2

De variant hiernaast, met de ingevoegde teksten, staat in Prentenbuukske 1 (nr. 18), en in 'Een tien voor Robben' (pag. 72). Deze variant heeft niet op onze site gestaan. In Prentebuukske 1 lezen we in het bijschrift dat de prent oorspronkelijk in Rooms Leven verscheen op 30 juni 1956. Maar dat kan dus deze variant niet zijn. Het is niet duidelijk wanneer deze variant dan wel in een krant gestaan heeft.

VARIANT 3

Deze variant stond op onze site op 15 mei 2002. Toen wij deze variant plaatsten, was het ons nog niet opgevallen dat in deze prent de tekst rechts (in het handschrift van Cees Robben) afwijkt van variant 2 hierboven. Het is niet duidelijk wanneer deze derde variant verschenen is.

Toen deze prent voor het eerst op CuBra verscheen (17 maart 2002 dus) stelde Karel de Beer, schrijver van het 'Tilburgs Bijnamenboek', ons enige vragen daarover. Wij herhalen zijn bericht (dat niet in het archief is beland) hieronder. Karel de Beer herinnert zich de tekst van deze prent en hij kan hem ook zingen. Daarbij rijzen enige vragen, waarop u wellicht een antwoord weet. Zo ja, mail het ons: edschild@xs4all.nl De Beer schrijft ons:

De tekst van Cees Robben bij deze PRENT hebben wij in de laatste jaren van mijn lagereschooltijd (1956 -1958) met de zangertjes van het Westend serieus ingestudeerd met het oog op een optreden en/of opname. De textielcrisis doemde al vaag een beetje op, de industrietak had behoefte aan aandacht, denk ik. Wie de schrijver van het gedicht is, weet ik niet. Het schijnt mij toe dat Cees Robben met name de afbeelding heeft gemaakt en wellicht gezorgd heeft voor de "vertaling" naar het Tilburgs. De tekst is op muziek gezet en de zangertjes zijn muzikaal begeleid door ik geloof Jan Hombergen; als ik me goed herinner organist van een parochie beneden de lijn (St. Anna? Noordhoek?) Hij was in die tijd een vrij bekend muzikaal figuur in de stad, mogelijk alleen in de sfeer van kerkmuziek. Van een optreden of opname van dít lied kan ik me gek genoeg niets herinneren. Of ik was ziek, of het was ná mijn afscheid van de lagere school en dus ook van de zangertjes medio 1958. Ik weet haast zeker dat er iets mee gedaan is, maar de kans dat het ook op een plaatje is gezet is niet groot (dat is slechts een enkele keer gebeurd met de zangertjes, wat toen uitzonderlijk genoeg was.)

Wij vragen ons af:

Wie kan ons meer vertellen over de publicaties van variant 2 en 3?
Is de schrijver van de tekst iemand anders dan Cees Robben?
Was Jan Hombergen inderdaad de componist van de muziek?
Wie beschikt over die muziek of een geluidsopname ervan, bijvoorbeeld een studio-opname of toch een 'plaatje' (waarop De Beer dus niet meezingt)?