INHOUD CEES ROBBEN
HOME

CuBra

 

CEES ROBBEN & Lou Kraayenbrink

 

Uitzonderlijk kunstwerk Tilburgse Taol in MustSee Bioscoop Tilburg

 

In de MustSee Bioscoop aan het Pieter Vreedeplein in het centrum van Tilburg is deze week een begin gemaakt met het maken van een uitzonderlijk kunstwerk. Op initiatief van de Stichting Tilburgse Taol wordt een Prent van de Week van Cees Robben met gekleurd zand ‘geschilderd’. De Vlaming Loe Kraayenbrink uit het grensdorp Poppel is de maker van dit schilderij met een oppervlakte van 6.20 bij 4.30 meter. Het zandschilderen neemt twee maanden in beslag. Tegen Kerstmis is het zandschilderij klaar, waarna het de hele maand januari is te bewonderen.

 

Het publiek kan het maken van dit schilderij van dichtbij volgen. De Stichting Tilburgse Taol verwacht dat het zandschilderen op zich net zo’n publiekstrekker kan worden als het bekijken van het voltooide schilderij. In de centrale hal van de MustSee Bioscoop wordt een tribune gebouwd van waaraf men goed zicht heeft op het ontstaansproces en op het uiteindelijke schilderij. Het bekijken van het zandschilderen en straks van het schilderij is gratis. Het project is mogelijk geworden dankzij sponsoring, onder meer door PontMeyer Tilburg en de Cees Robben Stichting.

 

De Stichting Tilburgse Taol nam dit initiatief om drie redenen. Het is een geschenk aan Tilburg in verband met het vijftienjarig bestaan van de stichting, die steeds hard aan de weg timmert. In 2009 zou Cees Robben honderd jaar zijn geworden. De Stichting Tilburgse Taol heeft zich steeds sterk laten inspireren door het werk van Cees Robben, die er met zijn Prenten van de Week als niemand anders in is geslaagd de identiteit van de Tilburgers vast te leggen. Het zandschilderij is een van de twee bijdragen van de Stichting Tilburgse Taol aan de viering van Tilburg 2009. Dat is de reden waarom het eind dit jaar klaar is en in de hele maand januari bekeken kan worden.

 

De Prent van de Week die voor dit zandschilderij is uitgekozen stelt een vrouw en een man in de keuken voor. De man laat iets kapot vallen, waarop de vrouw boos wordt en hem toevoegt: ‘Witte wè ge kunt? Niks kunde!. Dè kunde! Volgens de Stichting Tilburge Taol laat deze prent goed zien en voelen hoe Cees Robben erin slaagde de Tilburgse volksaard op een voor iedere Tilburger herkenbare manier vorm te geven. De oorspronkelijke tekening in zwart-wit is voor het zandschilderij ingekleurd.

 

De 52-jarige Loe Kraayenbrink is een van de weinige mensen in Europa die de kunst van het zandschilderen verstaat. Kraayenbrink, lasser van beroep, begon daarmee op zijn veertiende. Zandschilderijen van hem waren onder meer te zien in zijn woonplaats Poppel. Hij werkte nooit eerder in Nederland. Het schilderen met zand is zeer arbeidsintensief. Dagelijks werkt Kraayenbrink zes tot acht uur. In de voorbereiding is veel tijd gaan zitten. Zo moest gezeefd metselzand worden gekleurd. De zandschilder gebruikt meer dan 350 verschillende kleuren. Het zand wordt handmatig met behulp van een pijpje gestrooid. Het zandschilderij dat op deze manieren in weken ontstaat, is zeer kwetsbaar. Er worden dan ook maatregelen getroffen om het te beschermen.