De grove den tegenover de Rozephoeve

Op verschillende plaatsen in Brabant is de grove den een van de meest karakteristieke gezichtsbepalers. Zowel rond de Oisterwijkse vennen als in het ten zuiden van Breda gelegen Mastbosch vinden we veel exemplaren van deze boomsoort. Toch is er een tijd geweest, aan het eind van de middeleeuwen,  dat het in Brabant zo goed als gedaan was met de grove den. In 1514 besluit Graaf Hendrik III van Nassau dat het tijd is deze inheemse soort weer terug in te voeren in het bomenbestand. Hij laat het zaad uit Duitsland komen en zo verschijnt het Mastbosch en later andere bossen. In de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw werden veel heidevelden omgevormd tot grove dennenbossen, dit omdat de vraag naar snel groeiend, recht hout hoog was i.v.m. met de toen florerende mijnbouw in België en Zuid-Limburg. De grove den werd gebruikt als stutpaal. Van de genetisch oorspronkelijke grove dennensoort heeft men pas in de jaren negentig van de vorige eeuw toch nog enkele exemplaren gevonden die nu weer verspreid worden.  

Wim van de Wouw, oud landschapsbeheerder bij Brabants Landschap, maakte mij attent op het exemplaar dat deze week belicht wordt. Het unieke van deze grove den is dat het een exemplaar is dat bestaat uit vijf stammen waarvan twee stammen zich iets hoger ook nog eens vertakken in twee stammen. Zeven stammen dus eigenlijk. Wim van de Wouw zei me wel haast te maken, want twee stammen zijn al dood en zitten vol spechtengaten, dat inderdaad te zien is op een van onderstaande foto's.
Wat een knoeperd van een boom. Zo heb ik nog nooit een grove den zien uitgroeien. Hij is te vinden recht tegenover de Rozephoeve aan de Rozepdreef in Oisterwijk. Je moet ongeveer een meter of veertig het bos inlopen, dan kun je hem niet missen.

Met dank aan: Wim van der Wouw voor de tip. De informatie over de grove den komt uit 'Natuur in Noord-Brabant', een uitgave van het Brabants Landschap.