De linde van de Venhoeve in Langenboom

Op 10 augustus 1925 kregen de inwoners van het dorpje Langenboom de schrik van hun leven. Rond 18.00 uur werd de hemel inktzwart en doorschoten met een constante stroom bliksemflitsen. Twee zware onweren kwamen elkaar tegen net boven het dorp en de tornado die ontstond verwoeste een groot deel van het dorp. De materiële schade was enorm, maar fortuinlijk genoeg waren er wel slachtoffers gevallen onder de veestapel maar niet onder de dorpelingen. Ook veel oude bomen hebben die dag het loodje gelegd. Een boom die het kan navertellen is te vinden aan de achterzijde van het buiten Venhoeve.

Dit prachtige huis gelegen aan de Venweg herbergt in haar tuin een oude winterlinde. Ik weet zelf niet meer hoe ik het bestaan van deze boom ontdekt heb, maar ergens in mijn boom-aantekeningen stond dit adres genoemd. De eigenaren van de Venhoeve bleken na herhaaldelijk aanbellen niet thuis. CuBra had een zodanig lange reis achter de rug voor deze boom dat er toch maar wat foto's gemaakt zijn van dit prachtige bezit. Een oude linde in je tuin, wat wil je meer?

Na het bezoek op 9 oktober 2004 heb ik het mailadres kunnen achterhalen van de bewoners van de Venhoeve. Maanden niets gehoord, tot ik op 26 februari 2005 een mailtje terugkreeg. Door omstandigheden was mijn bericht bijna kwijt geraakt, maar de foto's op CuBra werden enthousiast onthaalt. Tevens de vraag van Tonnie van Driel of we in de vroege lente niet eens terug wilden komen om de boom beter te kunnen fotograferen. Vandaag 22 april 2005 hen ik dat gedaan met onderstaande foto's als resultaat. Tonny en echtgenoot, hartelijk dank voor de fijne ontvangst. Overigens een leuk detail: ik bleek het bestaan van deze boom gelezen te hebben in een boek van boomchirurg J'ørn Copijn. Diezelfde persoon blijkt deze boom al jarenlang te snoeien.


Een foto uit de jaren zestig, in het bezit van Tonny van Driel.


Bovenstaande foto is gemaakt door Tonny van Driel.


Een ooit in de stam geplaatste kabouter is geheel vastgegroeid.