De Geldboom op de Roovertse Heide

Voor ik in 2003 begon met deze rubriek 'Boom van de week' op Cubra, had ik natuurlijk al het een en ander aan onderzoek gedaan. Zo heb ik er toen diverse boeken op na geslagen. En in die boeken ben ik op zoek gegaan of er op een of andere wijze iets over bomen geschreven werd. En als je iets over Brabant wilt vinden kom je uiteraard terecht bij een van de vele boeken die Anton van Oirschot geschreven heeft. De man heeft zo veel betekend op het gebied van het Brabantse, je kunt er niet omheen. Zo bladerde ik op zoek naar beschrijvingen van bomen door een van de boekjes 'Merkwaardigheden in Brabant'. Hierin stond beschreven dat er op Gorp en Roovert een geldboom zou moeten staan. Het verhaal was een beetje vaag, dat moet gezegd maar het kwam er in het kort op neer dat ooit een man op Gorp en Roovert een meisje vermoord had en daar spijt van kreeg. Om zijn spijt te betuigen stopte hij in de buurt van het plaats delict muntstukken in een veertiental berkenbomen. De pastoor moest hier maar missen voor houden ter nagedachtenis aan het meisje. Dit gebaar heeft anderen weer geïnspireerd om ook munten in die bomen te frutten.

Nou, daar heeft ondergetekende natuurlijk wel oren naar. Zouden deze bomen of boom nog bestaan? Ik ging in 2003 op onderzoek uit. En dat onderzoek bestond er uit dat ik verschillende wandelingen maakte op zoek naar de geldboom. Niet te vinden dus. Mijn zoektocht kende behoorlijk wat genante momenten. Want in mijn vastberadenheid om die boom te vinden sprak ik passerende fietsers en joggers aan met de vraag: 'kent u misschien de geldboom?' U snapt dat het weinig gescheeld heeft of het bekende busje met de witte uniformen was gearriveerd om onderstaande op te nemen. De verbetenheid waarmee ik gezocht heb grenst dan ook aan het ziekelijke, neemt u mij niet kwalijk.

Toch heb ik deze 'obsessie' uit mijn hoofd weten te krijgen totdat....

In het late voorjaar van 2010 benaderde Thijs Caspers van Brabants Landschap mij om te vragen of ik mee wilde werken aan een special van hun tijdschrift over boselementen in het Brabantse. Natuurlijk, leuk idee, ik doe mee. Een van de zaken die ik moest fotograferen was de Geldboom van de Roovertse Heide. De geldboom? Bestaat die dan echt? Ik had hem eigenlijk al toegeschreven aan het fantasierijke brein van Anton van Oirschot. 'Nee hoor, die bestaat gewoon', zei Thijs. De beheerder van het gebied, Wim de Jong, heeft mij een beschrijving gegeven waar hij precies te vinden is. Dat is mooi dacht ik, maar geloofde het niet meteen. Op een goeie dag afgesproken er heen te gaan en wat denkt u? We vonden hem! Raar is dat. Je bent er naar op zoek geweest en niet gevonden. Uit het hoofd gezet en dan toch opeens. Nu moet u er ook niet te veel bij voorstellen. Want eigenlijk zijn het maar twee lelijke half afgeknapte berkenbomen. Maar het verhaal. Smullen.

Het Brabants Dagblad, in de persoon van Susan van den Broek, pikte het verhaal op zoals beschreven in het tijdschrift van Brabants landschap. Zij wilde graag een artikel er over schrijven in de serie 'Sterke Verhalen' in de krant. Zeker omdat haar vader in vroeger tijd regelmatig excursies gaf in deze contreien en ook altijd de Geldboom aandeed. Wij zijn er samen geweest op een voorwaarde dat ze niet aan de grote klok zou hangen waar de boom precies staat. We zijn er geweest, het heeft in de krant gestaan, maar Susan belde mij onlangs op dat ze bij een poging de boom opnieuw te vinden, hem niet gevonden heeft. Houden zo! De geldboom blijft zo een moeilijk te vinden iets.
Een soort van einde van de regenboog.

Han van Meegeren