De treureik aan de Zwembadweg

In het centrum van Eindhoven ligt aan de zwembadweg het monumentale kerkhof van de St. Catharinakerk. Een kerkhof uit 1877 waar vele familiegraven te vinden zijn van belangrijke Eindhovense families. In het poortgebouw staat in een nis een beeldje van St. Catharina. Zij kijkt uit op de twee oude bomen die voor de ingang van het kerkhof geplant zijn. Een van deze bomen is een treureik. Een boom die ik nog niet veel gezien heb. De treureik is net als bijna alle treurboom-varianten een cultivar. Dat wil zeggen dat het geen boom is die van nature zo bestaan heeft. De treureik is een geënte boom. Op de stam van een gewone eik heeft men een treursoort geënt. De treurbomen zijn namelijk niet zelf stamvormend. Een de regel bevestigende uitzondering, de treurwilg, daargelaten. Treurbomen hebben altijd het achtervoegsel 'Pendula' achter hun Latijnse naam staan. Dit betekent 'hangend'. Hangende bomen zijn altijd erg populair geweest op en rond kerkhoven Het hangende uiterlijk duidt op verdriet en treurnis. Tegenwoordig zie je treurboompjes veel in nieuwbouwwijken. De treureik van de Zwembadweg in Eindhoven is geplant kort na de opening van het kerkhof en schijnt de dikste in zijn soort te zijn van heel Nederland. In 1976 heeft de boom een grote opknapbeurt gekregen en zijn er o.a. trekstangen in aangebracht om verder scheuren van de stam te voorkomen. 

Aanvulling 1 februari 2007: Deze week kreeg ik het bericht van ing. M. Custers van de Gemeente Eindhoven dat helaas bij een storm in 2006 de top uit de boom gewaaid is. De boom is verwijderd nadien. Maar het leuke is dat de gemeente Eindhoven de moeite genomen heeft er een treureik voor terug te plaatsen. Lof!

 

Dat de gemeente Eindhoven keurig voor zijn bomen zorgt kun je zien op onderstaande foto. Zelfs de kleinste wondjes zijn behandeld.