CuBra
Inhoud Verhoof
Home
Speciale bijdragen

Klik hier om een e-mail te verzenden 

Nico Verhoof

Kleine grafische kunstwerkjes uit Midden-Brabant


Het werk van Harry Corvers (7)

 

Ook voor familieleden maakte frater Gamaliel ex-librissen.

Voor Toos Corvers maakte hij er twee: een in een middeleeuwse stijl met een pakhuis, zoals er vroeger in Den Bosch gestaan moeten hebben, en een in een moderne stijl met een sierlijke duif.

 

 

 

Joke Corvers zit ingetogen in de beslotenheid van een glazen vaas, waar bloeiende takken in staan, prenten te bekijken, omringd door een narrenkop, een vlinder en een zingend vogeltje.

Op de achtergrond staat een stralend PX-diagram.

 

 

Het ex-libris voor A. Corvers is beladen met symboliek. De wapens van Noord- Brabant en Den Bosch verwijzen naar de woonplaats.

Een brandende kaars brengt licht in de duisternis, en het evangelie, de kelk met hostie en het PC-diagram tonen een sterke verbondenheid met het geloof,

Een bommenwerpend vliegtuig met een ontploffend projektiel geeft het oorlogsgeweld aan, terwijl de vredesduif en de opkomende zon de vrede aankondigen, waarin een veilig thuis (dak), gerechtigheid (weegschaal) en liefde (bloeiende roos) gelegenheid bieden om te schrijven (veer in inktpot), te lezen (stapel boeken) en wijsheid (uil op boek) op te doen.

 

 

In 1942 maakte frater Gamaliel ter gelegenheid van de priesterwijding van zijn broer 3 houtsneden voor een herinneringsprentje.

 

Het eerste prentje toont weer het overwinningssymbool PX , omringd door liturgische teksten met bijbehorende symbolen:

 

- Ik ben:          - het Licht der wereld,

- herrezen en opgestaan,

- het brood des levens,

- de wijnstok, jullie zijn de ranken,

.                       - de goede Herder,

- bewaak mijne schapen.

 

Het tweede prentje toont de zaaier die uitging en het zaad rondstrooide op de weg, de rotsen, tussen de distels en op de goede aarde.

De spreuk eronder zegt: het zaad is het woord van God.

 

Het derde prentje toont Maria, de Zoete Moeder van Den Bosch. Een herinnering aan zijn geboortestad.

 

Hieronder staat een in 1946 gemaakte houtgravure voor een ex-libris dat frater Gamaliel voor zichzelf maakte. Dit is de enige afbeelding van hem in fraterstoog.

Hij is afgebeeld als meester van zijn grafische instrumenten.

 

 

PS: de gebruikte FG wordt ook verklaard als afkorting van zijn pseudoniem Frank Gemul voor zijn kloosternaam frater Gamaliel.