INHOUD DE PAAP VAN GRAMSCHAP
HOME CUBRA

 

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K
L
M
N

O

P
R
S
T

U

V

W

 

Ronald Peeters & Ed Schilders

Inleiding bij de digitale editie (2015)

Deze nieuwe editie van De paap van gramschap is zowel een reproductie van Ronald Peeters' naslagwerk over de letterkundige geschiedenis van Tilburg uit 1992, als de uitbreiding daarvan die na bijna vijfentwintig jaar zeer gewenst leek.

De Tilburgse letteren -- in de breedste zin van het woord -- hebben sinds 1992 immers een zeer brede vlucht genomen met publicaties van tientallen nieuwe schrijvers in velerlei genres: proza, poëzie, lichte verzen, geschiedschrijving, herinneringen, stripboeken. Daarnaast is ook de samenwerking van schrijvers met beeldend kunstenaars, illustratoren, en uitgevers van bibliofiele reeksen tot bloei gekomen. Ook de doorbraak van 'het internet' gaf zeer veel schrijvers de kans hun werk te publiceren zonder tussenkomst van de traditionele uitgever. 'De paap van gramschap 2.0' streeft ernaar al dit werk in beeld te brengen.

De lemma's van het oorspronkelijke boek zijn zonder wijzigingen overgenomen maar worden nu verlucht met soms tientallen illustraties. Daarnaast zijn die lemma's uitgebreid met actuele gegevens en feiten die tegenwoordig snel te vinden zijn in databestanden op het internet, bijvoorbeeld de bibliografieën van WorldCat.

Toch is ook het analoge onderzoek door de redacteuren, het aloude gegeven van onderzoek van boeken in de eigen boekenkast, een belangrijke bron van informatie gebleven. De ruimte die de website biedt, maakte het mogelijk honderden illustraties te tonen waarvoor in het boek in 1992 onmogelijk een plaatsje kon worden ingeruimd.

In deze digitale 'Paap' zijn twee Tilburgse boekencollecties ineengeschoven tot één website: de collecties van Ronald Peeters en Ed Schilders. Die collecties bleken elkaar hier en daar te overlappen, maar uiteindelijk vooral elkaar aan te vullen.

Het beeld van de Tilburgse letterkundige geschiedenis -- schrijven, drukken, uitgeven, illustreren, boekhandelen, kranten uitgeven -- is ook in deze versie van 'De paap' uiteraard (nog) niet voor honderd procent compleet. In 'de oudheid' kan nog veel ontdekt worden, de 'moderne tijd' kan nog veel aanvulling gebruiken om volledig te worden en up to date te blijven. De redactie van deze website hoopt dat u daaraan zult willen bijdragen.

 

Tilburg, 5 oktober 2015

Ronald Peeters & Ed Schilders  


Inhoud De paap van gramschap CuBra Home